Vermoorde kroegbaas Van der Bijl zou tegen Holleeder getuigen

Amsterdam. De in mei 2006 geliquideerde kroegbaas Thomas van der Bijl zou anoniem getuigen tegen de van afpersing verdachte crimineel Willem Holleeder. Na de moord op Van der Bijl hebben politie en justitie een aantal andere anonieme getuigen, die belastend hebben verklaard tegen Holleeder, in veiligheid gesteld omdat ook voor hun leven gevreesd werd. Dit wordt bevestigd door twee bronnen die goed op de hoogte zijn van de lopende onderzoeken naar afpersing en moord van de vastgoedhandelaar Willem Endstra. Willem Holleeder is hoofdverdachte in het afpersingsonderzoek van Endstra en drie andere vastgoedhandelaren. Ook wordt onderzocht of Heinekenontvoerder Holleeder betrokken is bij de moord op Endstra en Van der Bijl. Van der Bijl was uitbater van De Hallen, een café in Amsterdam-West dat werd bezocht door de onderwereld. Hij was een goede vriend van Cor van Hout en regelde voor Van Hout en Holleeder een vluchtauto nadat zij waren ontmaskerd als de ontvoerders van Freddy Heineken. Vandaag behandelt de Haarlemse rechtbank de voortgang van het onderzoek naar Holleeder en zijn medeverdachten. De feitelijke behandeling begint in april.