Verheugen pleit voor kleinere Commissie

Rotterdam. De Duitse eurocommissaris Günter Verheugen meent dat kleinere lidstaten van de Europese Unie meer hebben aan een roulerend eurocommissaris op een zware post dan aan een permanente eurocommissaris met een portefeuille die weinig voorstelt. Hij zei dat op de Duitse tv-zender ZDF. Verheugen maakt zich zorgen over de slagvaardigheid van de Commissie, die sinds de EU-toetreding van Bulgarije en Roemenië op 1 januari 27 leden heeft, één uit elke EU-lidstaat. In het EU-verdrag (Nice, 2000) staat dat, zodra de EU 27 lidstaten telt, het aantal leden van de Commissie zal worden beperkt tot een nader te bepalen aantal, dat in elk geval lager moet liggen dan 27. De nationaliteit van de Commissieleden hangt dan af van een op gelijkheid gebaseerd toerbeurtsysteem tussen de landen. Een tijdstip voor zo`n kleinere Commissie is niet genoemd. In de Europese Grondwet werd in 2004, met instemming van de Nederlandse regering, opgenomen dat het aantal leden van de Commissie met ingang van 2014 moet overeenstemmen met tweederde van het aantal lidstaten. Maar dit grondwettelijk verdrag werd door de bevolking in Nederland en Frankrijk verworpen. Voor de omvang van de Commissie blijft dus de afspraak uit `Nice` gelden, totdat de EU-landen anders beslissen. De kans dat de huidige EU-landen `hun` commissaris alsnog zullen opgeven, is er in de tussentijd niet groter op geworden.