Veiligheidscoördinator wordt nieuwe rechterhand van Rice

De Amerikaanse directeur voor nationale veiligheid John Negroponte zal de vacature vervullen van de onderminister van Buitenlandse Zaken. Dit meldde gisteravond nieuwszender NBC en werd later bevestigd door regeringsfunctionarissen. Waarschijnlijk volgende week volgt een officiële bekendmaking.

In juli stapte onderminister Robert Zoellick over naar het bedrijfsleven; sindsdien zit minister Condoleezza Rice zonder rechterhand. Zoellick stond bekend als een pragmatische internationalist. Hij besteedde veel van zijn tijd aan de crisis in de Soedanese regio Darfur en had verder China, Latijns-Amerika en de economie van Zuidoost-Azië in zijn portefeuille.

De datum van Negroponte’s overstap is onbekend. Zijn kandidatuur valt samen met het moment dat president Bush volgende week zijn nieuwe strategie voor Irak presenteert. In 2004 en 2005 was Negroponte tien maanden ambassadeur in Bagdad. Hij werd eerder genoemd als Zoellicks mogelijke opvolger. Maar vorige maand zei hij tot het eind van Bush’ termijn in januari 2009 zijn huidige functie te vervullen.

Op papier betekent zijn nieuwe baan een demotie. Volgens sommigen was Negroponte ongelukkig op zijn post en verlangde hij terug naar de diplomatie. Volgens anderen was Bush ontevreden over zijn functioneren – zo was Negroponte bijvoorbeeld opvallend afwezig tijdens topoverleg op het Witte Huis over Irak, drie weken geleden.

De carrièrediplomaat Negroponte trad in 2005 aan als coördinator van alle inlichtingendiensten, een functie die in het leven werd geroepen na het falen van de diensten voorafgaand aan ‘9/11’.

Eerder was Negroponte ambassadeur in de Filippijnen, in Honduras en Mexico. Bij zijn benoemingsprocedure stelden Democraten kritische vragen over zijn betrokkenheid bij de training van doodseskaders begin jaren tachtig in Midden-Amerika. Zijn voordracht werd in de Senaat uiteindelijk goedgekeurd met 98 tegen 2.

Als opvolger noemt NBC marineadmiraal b.d. John McConnel, nu vice-directeur van een adviesbureau. Onder president Clinton leidde hij van 1992 tot 1992 de in afluisteren gespecialiseerde NSA.