Trein te laat: nog minder loon voor NS-directie

Een Kamermeerderheid wil dat de NS-directie nog meer salaris inlevert als te veel treinen zijn vertraagd. De Kamer reageert hiermee op het niet halen door NS van zijn streefcijfer van 86 procent punctualiteit.

Het is nu al zo dat de NS-directie wordt afgerekend op prestaties. Een Kamermeerderheid wil echter dat punctualiteit zwaarder gaat wegen.

Reizigersvereniging openbaar vervoer (Rover) schat dat de punctualiteit voor 2006 uitkomt op ongeveer 84 procent. Vooral in de laatste weken van afgelopen jaar waren veel treinen vertraagd: bijna 20 procent. Rover wijt dit aan de invoering van de nieuwe dienstregeling. Ook de reizigerswebsite treinreiziger.nl verwacht dat de punctualiteit in 2006 het streefcijfer van 86 procent niet zal halen en net als in 2005 zal uitkomen op 84,7 procent.

CDA, PvdA en SP vinden dat NS moet worden ‘afgerekend’ op de vertragingen. Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor het CDA: „De punctualiteitscijfers zijn erg teleurstellend. We moeten met betere prestatieprikkels voor het management komen.” Sharon Dijksma (PvdA) steunt die mening: „Als de doelstellingen wel worden gehaald, beloont de top van NS zich flink, dan moet ook het omgekeerde gelden.” Ook de SP is voor het financieel ‘straffen’ van de NS-bestuurders. „We hebben toch al moeite met de hoge salarissen bij bedrijven met een maatschappelijke functie”, zegt Kamerlid Emile Roemer.

NS toont zich in een reactie verbaasd over de meningen in de Kamer. „De salarissen van de drie directieleden zijn al gekoppeld aan prestatie”, zegt een woordvoerder. „Het gaat daarbij niet alleen om punctualiteit, maar ook om de hoogte van het bedrijfsresultaat en het terugdringen van het ziekteverzuim.”

Vorig jaar leverde president-directeur Aad Veenman bijna 50.000 euro in op zijn variabele beloning (bonus) omdat de prestaties niet werden gehaald.