Toch boycot oppositie in Bangladesh

De Bengaalse alliantie van oppositiepartijen zal alsnog de parlemenentsverkiezingen van 22 januari boycotten. Dat is althans wat de leidster van de Awami League en voormalig premier Sheikh Hasina gisteren bekendmaakte. Zij stelt dat de interim-regering „niet eerlijk is” en „is bevooroordeeld ten gunste van onze tegenstanders”.

Om die reden heeft de Awami League afgelopen maanden met wegblokkades en zogenoemde hartals, grote protestmarsen, Dhaka en andere delen van het land in een houdgreep gehouden. De alliantie eiste het vertrek van de verkiezingscommissie – zij kreeg haar zin – en later uitstel van de verkiezingen omdat er meer tijd nodig zou zijn voor herziening van de kieslijsten. De datum is tweemaal uitgesteld, en na garanties van president en waarnemend premier Iajuddin Ahmed vorige week dat de verkiezingen eerlijk zouden zijn, besloten ze wel mee te doen.

Sheikh Hasina heeft gisteren dezelfde reden gegeven voor de boycot als zij de afgelopen maanden deed. Nieuwe wegblokkades moeten zondag en maandag alsnog uitstel afdwingen, maar de verkiezingscommissie heeft laten weten dat dat volgens de grondwet onmogelijk is. Waarop Sheikh Hasina stelde dat de verkiezingscommissie daartoe nog toestemming kan vragen bij het Hooggerechtshof. De alliantie heeft gisteren wel al haar kandidaten teruggetrokken.

Hasina’s aartsvijandin Begum Khaleda Zia, die in oktober aftrad als premier in de aanloop naar de verkiezingen, heeft gewaarschuwd de Awami League verantwoordelijk te houden als het land in een constitutionele crisis terecht komt. (AP, Reuters)