Tijd voor Herman den Blijker in de visbladen

‘’Die hebben we niet.” De man van de Atheneum tijdschriftenwinkel op het Amsterdamse Spui kijkt alsof hem naar de nieuwste ‘Oralsexteen’ wordt gevraagd. En toch luidde de vraag alleen maar of de, om zijn grote assortiment bekende zaak, ook tijdschriften met blote vissen verkoopt: hengelsportbladen.

Atheneum, en de zurige schrijvers van ingezonden brieven die ongetwijfeld op dit stukje zullen aanslaan, hollen achter de feiten aan. Voorbij is de tijd dat vissen gelijk stond aan het kopen van Outspan-sinaasappelen, het lidmaatschap van het oudstrijderslegioen of aan het optreden als acteur in tv-reclames. Na jaren in het verdomhoekje te zijn geduwd, wint sportvissen snel aan populariteit. Sla een lijfstijlblad open en je komt reportages over vliegvissen tegen. Zet de televisie aan en je valt in een visprogramma. En op internet wemelt het van de hengelsites. Ook in de kiosken groeit het aanbod aan visbladen.

In de jongste Dé Roofvis (8,75 euro) – rara, waar dat over gaat – staat een interessant verhaal over een carnivore nieuwkomer in Nederlandse binnenwateren: de oorspronkelijk uit het stroomgebied van de Donau afkomstige roofblei. Hoe en waar deze vis te vangen, staat uitputtend beschreven. Helaas staat nergens of je hem ook kunt eten.

In De Beet (€ 3,85) is deze maand veel aandacht voor het snoekvissen in de polder, en dat is niet gek voor een typische wintervis. Tegenover dit blauwbekken staat een reportage over tropisch vissen op de Seychellen.

In de Britse boekhandel – zelfs de Financial Times heeft overigens een visrubriek – is de keuze nog véél groter. En dat is logisch: het eerste échte hengelboek ter wereld, The Complete Angler van Izaak Walton uit 1653, verscheen ook in Groot-Brittannië. De Britse bladen gaan over gewone zoetwatervissen, zoals Pike & Predators (€ 6,50) en Coarse Angling (€ 6,40), maar ook vaak over de meer elitaire vissen zalm en forel, zoals Trout and Salmon (€ 7,90).

Zeevisbladen zijn er ook. De formule van Sea Angler (€ 7,60) is representatief voor het Britse genre zeevisbladen, waarin ook Sea Fishing (€ 7,15) past. Naast monografieën over verschillende soorten zeevis laten close-ups van modderige handen zien hoe je bepaalde soorten aas aan welke haak schuift. Ook staan de beste visstekken vermeld, inclusief detailkaarten, en is er een fotogalerij met trotse vangsten.

Het januarinummer van Sea Angler legt uit hoe je ook in de winter de typische zomervis zeebaars kunt vangen. En daar staat ook een recept bij van een kok die het van de beroemde vischefs Rick Stein en Keith Floyd heeft geleerd. Wanneer vraagt Beet of Dé Roofvis Imko Binnerts of Herman den Blijker eens voor zo’n rubriek?

Menno Steketee

    • Menno Steketee