Televisie Voorkeur

Eerste aflevering van het tweeluik 49-up van regisseur Michael Apted, die in 1964 zijn eerste interviews met veertien kinderen uit verschillende sociale milieus op film vastlegde. Het is inmiddels de langst lopende reallife-documentaire. In deze uitzending vertellen de 49-jarigen hoe ze het vonden om elke zeven jaar terug te kijken. Ned.2, 23.00-0.17u. Foto VPRO jackie lynn en Sue
Eerste aflevering van het tweeluik 49-up van regisseur Michael Apted, die in 1964 zijn eerste interviews met veertien kinderen uit verschillende sociale milieus op film vastlegde. Het is inmiddels de langst lopende reallife-documentaire. In deze uitzending vertellen de 49-jarigen hoe ze het vonden om elke zeven jaar terug te kijken. Ned.2, 23.00-0.17u. Foto VPRO jackie lynn en Sue VPRO

actualiteiten

Een vandaag. Reportage over kinderen van verslaafde of psychisch gestoorde ouders die uit huis zijn geplaatst bij pleeggezin of opvanginstelling. In Nederland zijn op dit moment zo’n 30.000 kinderen uit huis geplaatst. Er kan sprake zijn van geweld, seksueel misbruik of van zware verwaarlozing. Bij de jeugdzorginstellingen groeit het gevoel dat kinderen soms beter af zijn als ze niet naar hun eigen ouders terugkeren. Ned.1, 18.20-18.50u.

Nova. Onder meer een gesprek met de directeur van de school in het Brabantse Hoogerheide, waar op 1 december van het vorig jaar de achtjarige Jesse Dingemans om het leven werd gebracht en aandacht voor nieuwe ontwikkelingen in het Holleeder-proces. Verder een reportage uit het Friese Beetsterzwaag waar de politieke leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie bijeen zijn om de (on)mogelijkheden voor een nieuw kabinet te bespreken.Ned.2, 22.30-23.00u.

documentaire

Profiel: André Rieu. Herhaling uit december vorig jaar van het portret van violist André Rieu die zeer gedreven zijn Johan Strauss Orkest leidt. Met onder anderen Rieus zoon Pierre en musicoloog Bas van der Putten. Ned.2, 20.45-21.25u.

Andere tijden: Veertig jaar Ster-reclame. Omroepen, kranten, Consumentenbond, huisvrouwenorganisaties waren ertegen, maar uiteindelijk kreeg Nederland als laatste land in Europa op 2 januari 1967 reclame op televisie. Het eerste Ster-blok verscheen op de zwart-wit televisie. Reclame was in die tijd vooral gericht op de (huis)vrouw en het gezin, zozeer dat De Rooie Vrouwen – een emancipatiebeweging uit de PvdA – uit protest een eigen reclameblok maakten. Met o.a. reclamemaker van het eerste uur Hans Ferrée. Ned.2, 21.25-22.00u.

Strictly Asian ballroom. Iemand uit de hoogste kringen van Jakarta, een excentriek echtpaar uit Tokio en een arme Chinese jongen hebben één ding gemeen: hun passie voor stijldansen. National Geographic, 21.30-22.30u.

What makes Britain rich? Reportage over de vraag waar de Britse economie op draait en hoe mijnwerkers, vissers en whizzkids hun geld verdienen. BBC2, 22.00-23.30u.

Shock doc: Je penis afgehakt. Aflevering in een serie waarin opmerkelijke onderwerpen worden besproken. In deze aflevering wordt de nachtmerrie van John Wayne Bobbitt besproken, waarin Johns vrouw zijn penis afsneed. RTL5, 22.30-23.25u.

Colour of war: A new world order. Eerste aflevering van een driedelige serie over het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren dertig stijgt de spanning in Europa met de opkomst van de nazi’s in Duitsland en de fascisten in Italië en Spanje. Zelfs in Engeland waren er extreemnationalistische tendensen. België 2 (Canvas), 23.10-0.05u.

Praatprogramma

Geknipt voor de juiste baan. Eerste aflevering van een zesdelig discussieprogramma waarin de herintreding van WAO’ers centraal staat. De uitzending begint met een korte film over herintreders, hun omgeving, werkgevers en collega’s, vrienden en familie, waarna vervolgens betrokken werkgevers en herintreders aan het woord komen. Presentatie: Inge Diepman. Ned.2, 19.25-20.25u.

informatief

Expedition Borneo. Serie over een expeditie naar het Indonesische eiland Borneo. Een team onderzoekt vleermuizen, slangen en enorme spinnen, terwijl het andere team oude grottekeningen vindt. BBC1, 20.00-20.30u.

Rare streken: Journey of life. Natuurserie met aandacht voor de vraag hoe de toevallige evolutiefase plaatsvond waardoor de mens zich vijf miljoen jaar geleden ging onderscheiden van zijn neef, de chimpansee. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Ray Mears’ wild food: Australia. Aflevering in een nieuwe reeks met survivalspecialist Ray Mears over hoe mensen in het Stenen Tijdperk hun voedsel bemachtigden. Mears begint in Australië en leert hoe de Aboriginals voedsel verzamelen. BBC2, 21.00-22.00u.

Dossier 2300: Levend opgegeten. Reportage over de andere kant van de globalisering en de verre reizen die mensen tegenwoordig maken. Tijdens de tripjes in het exotische buitenland gaat men naarstig op zoek naar bijzondere souvenirs, maar het kan ook gebeuren dat je een ongenode gast mee naar huis neemt, zonder dat je het weet. Een groot aantal reizigers keert terug met een vreemde, ziekmakende en soms dodelijke parasiet in zijn of haar lichaam. RTL4, 22.55-23.55u.

Teenage Tourettes camp. Vijf Engelse tieners met het syndroom van Gilles de la Tourette vertrekken naar een Amerikaans kamp voor lotgenoten. Sommigen ontmoeten voor het eerst andere kinderen met dezelfde afwijking, vaak met onverwachte gevolgen. Tien, 23.00-0.05u.

Is it real? Sleepwalking murders. Kan iemand een complexe misdaad plegen terwijl hij slaapwandelt? Kijk naar de resultaten van een onderzoek. National Geographic, 22.30-23.30u.