‘Te veel burgers dood door NAVO’

De NAVO heeft gisteren erkend dat er het afgelopen jaar te veel burgerslachtoffers zijn gevallen bij haar strijd in Afghanistan. „De grootste fout die we hebben gemaakt [..] is het doden van onschuldige burgers”, zei een woordvoerder van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF gisteren in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De NAVO zou al enkele weken werken aan een verandering van tactiek, waardoor burgers minder gevaar zouden lopen. Details over die nieuwe tactiek zijn (nog) niet bekendgemaakt.

Dinsdag, een dag vóór de NAVO-verklaring, had de Afghaanse president Hamid Karzai wederom zijn ongenoegen uitgesproken over de werkwijze van buitenlandse en assisterende Afghaanse strijdkrachten. In een verklaring drukte hij zijn „grote spijt” uit over de dood van twee burgers in de oostelijke provincie Nangarhar, bij een inval door Amerikaanse militairen. Zondag waren er (vreedzame) demonstraties in de provinciehoofdstad Jalalabad tegen het incident, dat werd bevestigd door getuigen en de gouverneur van Nangarhar. Een woordvoerder van de Amerikaanse militairen zei onbekend te zijn met de dood van de burgers.

NAVO-troepen hebben vorig jaar tientallen burgers gedood, vooral bij bombardementen in de zuidelijke provincies, maar ook tijdens vuurgevechten en in gevallen waarbij NAVO-militairen zich bedreigd voelden door burgers, bijvoorbeeld als die niet gehoorzaamden aan orders.

Bij een luchtaanval tijdens operatie Medusa in Kandahar zijn volgens Afghaanse bestuurders afgelopen oktober twintig leden van een familie gedood. De resultaten van het onderzoek waartoe Karzai opdracht had gegeven, en waaraan de NAVO heeft meegewerkt, zijn nooit gepubliceerd. De NAVO-commandanten hebben het rapport tot in detail bestudeerd, aldus de woordvoerder. „Het heeft behoorlijk indruk gemaakt op dit hoofdkwartier.” The New York Times wist onlangs te melden dat volgens het onderzoek 31 burgers zijn omgekomen. (AP)