SP’er stapt over naar rechtse fractie

Een van de twee SP’ers in de gemeenteraad van Bergen op Zoom stapt over naar de meest rechtse partij in zijn stad, de Lijst Linssen. De man, Roel Tepper, zegt dat hij niet meer kan functioneren in de SP.

„Mijn collega, fractievoorzitter Anton van Dijk, en ik spreken al een half jaar niet met elkaar. Ik ben compleet genegeerd. Vanuit mijn hart zeg ik dat ik mijn zetel nu ter beschikking moet stellen aan een andere SP’er. Dat had ik gedaan als ik niet was weggejaagd”, aldus Tepper.

In plaats van zich aan te sluiten bij de Lijst Linssen had hij ook een eenmansfractie kunnen beginnen, erkent hij. „Dat wilde ik de raad niet aan doen: er zijn al vijf eenmansfracties in Bergen op Zoom.” De ex-SP’er gaf de voorkeur aan de Lijst Linssen, omdat het „maatschappelijk-sociale karakter” daarvan hem aanspreekt.

Fractievoorzitter Van Dijk van de SP is „zeer verrast” door de handelwijze van Tepper. „Wat moet je zeggen als iemand ineens zijn SP-principes overboord gooit?” Hij legt uit dat Tepper en hij „strubbelingen” hadden, maar dat die tot dit besluit zouden leiden, nee.

Huisman Tepper, een ex-maatschappelijk werker, erkent dat zijn nieuwe partij een soortgelijk imago heeft als de PVV van Geert Wilders. „Dat vooroordeel bestaat over de Lijst Linssen. Maar sociaal-maatschappelijk heeft de partij veel overeenkomsten met de SP.”

Oprichter Ton Linssen, thans wethouder, heeft zich in de jaren negentig te hard tegen vreemdelingen opgesteld, zegt Tepper. „Maar dat is lang geleden. Anno 2007 willen álle partijen in onze stad een stevige aanpak van rondzwervende jonge Marokkanen die voor een hoop overlast zorgen.”

De organisatie Kafka, die onderzoek doet naar extreemrechts, heeft vastgesteld dat Linssen vanaf 1993 „populaire items” van extreemrechts „inpikt”. Bij de verkiezingen van 1994 voerde hij volgens Kafka de campagne Genoeg=Genoeg, die vergelijkbaar was met de CD-leus Vol=Vol. Een jaar later stak hij tirades af tegen vluchtelingen. Kafka zegt dat het de laatste jaren geen extreemrechtse opmerkingen heeft gehoord uit de mond van Linssen, wiens partij nu de grootste is en een coalitie vormt met PvdA en GB/WP.