Sluiting subsidieloket Europees fonds kost Sociale Zaken 240 mln

Den Haag. De abrupte sluiting van het loket waar gemeenten, werkgevers en vakbonden subsidies konden aanvragen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) zal het ministerie van Sociale Zaken naar schatting 240 miljoen euro kosten. De Raad van State heeft het departement gisteren in hoger beroep in het ongelijk gesteld in een zaak, die was aangespannen door meer dan tweehonderd instellingen. Zij hadden hun subsidieaanvraag volgens het ministerie te laat ingediend. De Raad van State komt, net als vorig jaar juli de rechtbank in Amsterdam, tot het oordeel dat Sociale Zaken de aanvragen met een totale waarde van circa 450 miljoen euro alsnog in behandeling moet nemen. Volgens een woordvoerster van het departement wordt doorgaans iets meer dan de helft van het geld uiteindelijk uitgekeerd. Het ministerie sloot het ESF-loket op 28 oktober 2005 zonder vooraankondiging, omdat de bodem van de subsidiepot in zicht kwam. Het besluit werd echter pas op 1 november in de Staatscourant gepubliceerd.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Sluiting subsidieloket Europees fonds kost Sociale Zaken 240 mln (4 januari, pagina 8) stond dat de rechtszaak was aangespannen door tweehonderd instellingen. De zaak was aangespannen door de Stichting A&O Fonds Grafimediabranche , maar heeft gevolgen voor naar schatting tweehonderd andere aanvragen.