Schokkende cover over Saddam

Dinsdag 2 januari viel onze eerste nrc.next op de mat, maar de smaak van de hapklare brokken viel niet mee: Saddam heerste over het graf, Europese woordvoerders namen afstand van zijn doodstraf. Op één na: minister Bot likte namens Nederland de Amerikaanse hielen. Dáár kunt u ook niks aan doen. Maar aan het omslagbeeld, geplukt van een filmpje op internet, wel. Alleen door de ingetogen (en daarmee nogal hypocriete) typografie onderscheidt deze cover zich van de doorsnee tabloid. Het argument ”de werkelijkheid is soms gruwelijk” - genoemd op het nextlog - is niet steekhoudend. De werkelijkheid is immers zo vaak gruwelijk. Nee, het gaat hier duidelijk om selling power. Een pleister op de wonde: we draaiden de krant een kwartslag, waardoor de gehangen Saddam veranderde in een soulzanger in full swing.

    • Bart Oosterhoorn Amsterdam