Relatief rustig – vergeleken met de ergste jaren

Rustige Oudejaarsnacht? Een korpschef en een burgemeester willen de berichtgeving nuanceren. „Die normvervaging, dat is het probleem.”

Korpschef Van Zwam, Gld-Zuid Foto Erik van ’t Hullenaar Nijmegen, 27-11-2006. Nieuwe korpschef van politie Henk van Zwam, heeft net beleidsplan voor komende vier jaar afgerond. Copyright Erik van 't Hullenaar Hullenaar, Erik van 't

Wie de kwalificatie als eerste heeft gebruikt is onduidelijk, maar feit is dat veel media de Oudejaarsnacht op gezag van onder meer de politie als ‘relatief rustig’ hebben bestempeld. Tot grote ergernis van burgemeester Menno Knip van Almelo en korpschef Henk van Zwam van de politie Gelderland-Zuid. Zij gebruikten hun nieuwjaarsredes om de berichtgeving te nuanceren.

„Mijn agenten hebben een andere jaarwisseling beleefd dan in de media is weerspiegeld”, zegt Van Zwam. Agenten van zijn korps zijn bekogeld met stenen en bierflessen. Eén agent raakte gewond door een vuurpijl. „En dan kunnen we lezen en horen dat de Oudejaarsnacht relatief rustig verliep”, zegt een geïrriteerde burgemeester Knip (VVD). In Almelo werd brand gesticht in een wijkcentrum. „Als wij vervolgens als overheid zeggen dat het relatief rustig was, zeggen we eigenlijk dat het meeviel. Dat is een verkeerd signaal. Het gaat juist helemaal niet goed. Wat we vijf jaar geleden erg vonden, vinden we nu blijkbaar normaal. Die normvervaging, dat is het probleem.”

De politie heeft bijgedragen aan de berichtgeving en moet hiervoor de hand in eigen boezem steken, zegt korpschef Van Zwam. Hij constateert dat het woord ‘relatief’ in een verkeerd perspectief staat. „Vergeleken met jaren met grote calamiteiten was het inderdaad relatief rustig, maar nog altijd is er geweld tegen agenten gebruikt.”

Agenten in Gelderland-Zuid wapenen zich tijdens Oudejaarsnacht met skibrillen en gehoorbeschermers, sinds een aantal jaren geleden twee agenten blijvende gehoorbeschadiging opliepen. En bij opstootjes voelen politiemensen „zich bijna verplicht”, zegt Van Zwam, om tussen het publiek te gaan staan in de hoop dat raddraaiers niet snel vuurpijlen op hun eigen groep afvuren. „Te gek voor woorden dat het zover is gekomen”, aldus Van Zwam.

Hij pleit voor het strenger straffen van mensen die geweld gebruiken tegen agenten en hulpverleners. Nu worden mensen aangehouden en korte tijd later met een proces-verbaal heengezonden, maar het beschieten met vuurpijlen kun je ook als een poging tot zware mishandeling zien, vindt Van Zwam. „Je moet zulk gedrag niet met een kleine boete afdoen.”

Burgemeester Knip van Almelo is bang dat rechters in de toekomst zelfs minder strenge straffen opleggen. „Als wij dit als samenleving normaal gaan vinden, zal de rechter zich hieraan aanpassen.” Knip roept burgers daarom op om stelling te nemen door mensen op hun gedrag aan te spreken „Als je ziet dat je buurjongen in een dronken bui met stenen gooit, hoef je er niet direct op af te stappen. Ik snap best dat daar lef voor nodig is en dat mensen bang zijn voor represailles. Maar je kunt in de dagen daarna ook naar de ouders van die jongen stappen. Als samenleving moeten wij een signaal afgeven dat wij het niet langer pikken.”

Wat is acceptabel en wat niet? Knip: „Een geintje moet best kunnen en wat knallen hoort erbij. Maar zware beschadigingen, gewonde mensen en dieren; dat kan gewoon niet en dat mag je absoluut niet relatief rustig noemen.”

    • Martin Steenbeeke