regio keuze

Affiche van Wijnberg OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Affiche van Wijnberg OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ALKMAAR

Wat zien ik?Wat zien ik? is een boekje van Albert Mol uit 1965 waarin hij de bizarre avonturen van een Amsterdamse hoer optekent. In 1971 werd er al een film van gemaakt, door Paul Verhoeven, en nu volgt de schilderachtige musicalversie. Van de losse verhaaltjes hebben de schrijvers een strak plotje gemaakt, dat in het roerige Amsterdam van de jaren zestig is geplaatst. De voorstelling volgt de Nederlandse traditie van cabareteske musicals en de muziek is van vader en zoon Dick en Tom Bakker.

5-6 jan De Vest, Canadaplein 2. Inl (072) 512 7344 of www.theaterdevest.nl.

AMSTELVEEN

OthelloHet Nationale Toneel en Annette Speelt brengen samen Othello van Shakespeare, over de Moorse generaal die uit jaloezie zijn vrouw (Anniek Pfheifer) wurgt, opgehitst door zijn vaandrig Jago. Thijs Römer en Michel Sluysmans spelen het duo Othello -Jago met souplesse. Van oudsher is Othello 's zwarte huidskleur een belangrijk aspect. Blanke acteurs schminken zich zwart. Doesburg draait het om: Thijs Römer is zwart als hij opkomt en hij schminkt zich af. Hij wil een blanke zijn.

9 jan Schouwburg, Stadsplein 100. Inl. 020-5475175 of www.schouwburgamstelveen.nl.

HOORN

Nicolaas Wijnberg Het Affichemuseum in Hoorn wijdt een tentoonstelling aan de vorig jaar overleden schilder/ontwerper Nicolaas Wijnberg (1918-2006). Wijnberg schiep tijdens zijn leven zo’n honderdvijftig affiches, merendeels voor de theatervoorstellingen waarvoor hij ook de decors en kostuums ontwierp. Uit zijn werk spreekt een sterke verwantschap met Oost-Europese affichemakers.

Affiches van Nicolaas Wijnberg. T/m 4 maart in het Affichemuseum, Grote Oost 2-4, Hoorn. Di t/m vr 11-17u, za en zo 12-17u. Inl 0229-299846

LEIDEN

Liedjes van ToonIn Liedjes van Toon zingen drie solisten zesendertig nummers van Toon Hermans, in een sierlijk aaneengeregen voorstelling die ook een verrassend beeld geeft van 's mans veelzijdigheid: kolder- en liefdesliedjes, sfeerchansons, woordspeelse grappenmakerij, kuierdeuntjes en meezingbare melodietjes. Van de solisten weet vooral cabaretier Richard Groenendijk goed raad met het charmante naturel van dit repertoire. Naast hem zijn de musicaltalenten Ellen Evers en Lone van Roosendaal in de stillere liedjes op hun best. Daarbij speelt het combo van Nico van der Linden een uiteenlopend scala aan klankkleuren. Veel vrolijk koper natuurlijk, compleet met trompet en tuba, maar ook wat tintelende swing en steviger aangezette pop.

7 jan Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. (071) 516 3899 of www.leidseschouwburg.nl.

UTRECHT

Raymond Rutting Fotograaf Raymond Rutting (de Volkskrant) houdt een lezing over zijn expositie Oog op Afrika. Daarin staan foto’s centraal die hij maakte tijdens een rondreis door Afrika, samen met de ontwikkelingsorganisatie ICCO.

7 jan. 13u30 Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2. Inl www.theartofnews.nl

Marcel Möring De schrijver Marcel Möring houdt een lezing over zijn nieuwe roman Dis die gemodelleerd is naar de hel uit Dantes Divina Commedia en zich afspeelt tijdens de TT-nacht in Assen.

9 jan, 19u30 Selexyz Broese, Stadhuisbrug 5. Toegang: 5 euro. Reserveren: 030-2332500 & www.selexyz.nl

Nieuwjaarsduik Op de eerste Culturele Zondag van het jaar, toepasselijk Nieuwjaarsduik gedoopt, presenteren 37 Utrechtse culturele instellingen samen bijna honderd, voor het merendeel gratis toegankelijke programma’s. Te zien en te horen zijn optredens, voorstellingen, rondleidingen en performances op het gebied van muziek, theater, dans, film, beeldende kunst en literatuur. Vredenburg gaat tappend het nieuwe jaar in met het lichtvoetig Nieuwjaarsconcert All American met optreden van tapdanser Marije Nie. Daarna geeft zij in twee muzikale poëzie-optredens nog meer staaltjes van haar kunnen weg. In de Winkel van Sinkel is van 13-17u30 een grensoverschrijdend muziekprogramma (o.a. Spaans, Marokkaans & Fusion). Ook zijn er veel proeflessen, workshops en andere programma's te volgen. Gedichten voordragen, speksteen bewerken, schilderen, een verhaal schrijven, zingen, of een cinemaworkshop volgen.

Culturele Nieuwjaarsduik. 7 jan 11-22u op diverse locaties in Utrecht. Inl: 030-2862231, www.culturelezondagen.nl

The Wiz De nieuwe discomusical van Joop van den Ende, is een bewerking van The Wizard of Oz, het Amerikaanse sprookje over het meisje Dorothy uit Kansas dat met een tornado belandt in het sprookjesland Oz. Grootste hit: A Brand New Day. Schitterende dansnummers, iedere drie minuten een nieuw decor, en een aanstekelijk vrolijke stemming zorgen ervoor dat niemand zich een seconde hoeft te vervelen en iedereen als vanzelf een verwend gevoel krijgt als op een kinderpartijtje.

Beatrixtheater, Utrecht. Inl. 0900-3005000 of www.musicals.nl.

Mahler/BrittenMahlers muziek was voor Benjamin Britten een bron van inspiratie. In Brittens componeerhuisje in Horham, een gehucht in de buurt van Aldeburgh, hing een portret aan de muur van zijn Oostenrijkse collega, wiens werk hij regelmatig dirigeerde. Ook in Brittens muziek is de invloed van Mahler duidelijk aanwezig. Het openingsdeel van Lacrymosa, van de Sinfonia da requiem bijvoorbeeld begint met onheilspellende paukenslagen die aan het eerste deel van Mahlers Negende Symfonie herinneren. Donderdag 11 januari wordt in de grote zaal van Muziekcentrum Vredenburg in de Orkestenserie Gouden Meesterwerken de liederencycli van Mahler gespeeld en gezongen en de Sinfonia da requiem door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Brabant Koor olv Vladimir Jurowski, dirigent. Met Twyla Robinson, sopraan, Hedwig Fassbender, mezzosopraan, Michael Hendrick, tenor en Christopher Purves, bariton.

Mahler en Britten do 11 jan 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg, res 030-2314544