President Fiji krijgt macht deels terug

Het leger van het eilandstaatje Fiji heeft een maand na zijn staatsgreep de uitvoerende macht teruggegeven aan president Ratu Josefa Iloilo. Wel blijft de legertop de baas, zo maakte coupleider Frank Bainimarama vandaag bekend. Er is nog geen uitzicht op verkiezingen.

„We vertrouwen op zijn wijsheid en geloven dat hij zijn uitvoerende macht met vastberadenheid zal uitoefenen. God zegene Fiji”, aldus Bainimarama. Iloilo, in de tachtig en in slechte gezondheid, heeft de geweldloze staatsgreep waarbij premier Laisenia Qarase werd verdreven, gesteund. Hij heeft de betrokkenen immuniteit voor vervolging beloofd. Vandaag zei hij in een toespraak: „Ik dank hem [Bainimarama] en zijn mannen en vrouwen voor hun moed om in te grijpen. En voor het teruggeven van heel mijn uitvoerende macht.”

Na de aankondiging ontstond onduidelijkheid over de positie van de door Bainimarama aangestelde interim-premier Jona Baravilala Senilagakali. Volgens de coupleider heeft de voormalig legerarts zonder politieke ervaring vandaag ontslag genomen. De nieuwssite fijilive.com haalde anonieme bronnen aan volgens welke Iloilo morgen Bainimarama tot interim-premier zal benoemen.

Iloilo, die officieel vooral ceremoniële taken heeft, moet nu een interim-regering gaan formeren, die het land naar verkiezingen moet leiden. Het leger zegt een lijst met 31 namen aan te leveren.

De staatsgreep van 5 december is veroordeeld door Australië, Nieuw Zeeland en andere landen, alsmede door de in Fiji invloedrijke Grote Raad van Stamleiders. Het leger heeft tegenstanders zoals mensenrechtenadviseurs en vakbondsleiders gearresteerd.

Bainimarama heeft vorige week bijeenkomsten van de Grote Raad verboden, omdat die weigerde Bainimarama als president te erkennen. De Raad had Iloilo na de vorige staatsgreep in 2000 tot president benoemd. Vrijdag stelde zij voor dat de militairen zich terugtrekken zodra er een interim-regering is. Het leger zegt niet van plan te zijn met de stamleiders te overleggen. (AP, Reuters)