Pooh’s honingcake

150 gram zachte roomboter plus iets extra100 gram bruine basterdsuiker snufje zout3 eieren200 gram patentbloem1 theelepel bakpoeder45 gram walnoten, in stukjes100 gram vloeibare honing2 eetlepels melk6 halve walnoten (garnering)

Wat een grapjas, die Winnie the Pooh, om mij zomaar wat op de mouw te spelden over zijn leeftijd. Hij is net zo ijdel als sommige vrouwen, die verzwijgen vaak ook hun juiste leeftijd. Pooh is in tegenstelling tot wat ik eerder schreef geen 50 maar 80 jaar geworden afgelopen herfst; een verschil dat je hem niet aanziet. Hij is, om precies te zijn, van 14 oktober 1926. Daar hoeft hij beslist niet geheimzinnig over te doen, integendeel. Winnie the Pooh is voor ons altijd die innemende bruine beer die vooral zo dol is op honing. Daarom bakken zijn trouwe fans graag een honingcake, een onschuldige traktatie voor beren en andere zoeterds.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een cakevorm, met een inhoud van 1 liter, dun in met de extra roomboter en bekleed de bodem met een passend stuk bakpapier dat eveneens is ingevet. Klop met een (hand)mixer de boter samen met de suiker in een beslagkom tot een romig mengsel. Klop er dan een voor een de eieren door. Verwarm au bain marie de honing samen met de melk tot een homogeen mengsel is verkregen. Klop bloem, bakpoeder en zout door het mengsel in de beslagkom en klop tot slot de ‘honingvloeistof’ door het dikke beslag samen met de walnoten. Doe het beslag over in de cakevorm. Strijk het beslag vanuit het midden iets omhoog tegen de wanden aan en leg ter garnering in het midden een rijtje van zes halve walnoten op het beslag. Leg een stuk aluminiumfolie losjes op de vorm en bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 35 minuten tot hij voldoende is gerezen. Verwijder het folie, verhoog de oventemperatuur tot 180 graden en bak de cake nog eens 25-30 minuten, of tot hij gaar is. Los de cake op een taartrooster, verwijder het bakpapier en laat hem afkoelen.

Florine Boucher

Morgen: Spaghetti met pancetta

    • Florine Boucher