Plus en min

Het is koud in de loods. Veertien vrijwilligers kijken nauwelijks op wanneer ik binnenkom, zo geconcentreerd zijn ze bezig met het verdelen van de goederen. Dat moet zo eerlijk mogelijk gebeuren. Als het even kan iedereen groente en, als het er toevallig is, iedereen vlees. Chauffeur Fred heeft net een busje vol bloemkolen opgehaald bij een tuindersbedrijf in de buurt. Grote, roomwitte bloemkolen zijn het. Prima bloemkolen, maar niet genoeg voor alle pakketten. Gelukkig staan er nog een paar kisten paprika’s in de koelcel. Ze zijn niet mooi rood of mooi groen, eerder iets vaags er tussenin, maar ze zien er vers uit. „We zijn heel kieskeurig”, zegt teamleider Joop Anderweg. „Ik zeg altijd maar zo, als je ’t zelf niet eet, moet je het een ander ook niet geven.”

De Voedselbank Haaglanden is net verhuisd. Het nieuwe pand, de komende drie jaar gesubsidieerd door de gemeente Den Haag, is bijna twee keer zo groot als het oude. Dat is maar goed ook, want de klandizie groeit. Een jaar geleden werden er wekelijks 950 groene kratjes gevuld, nu zijn het er 1.350. Als het aan Joop ligt, worden het er nog meer. Er staan 200 gezinnen op de wachtlijst en ook hun gunt Joop een voedselpakket .

Niet iedereen is blij met de organisatie. De Voedselbank zou symbool staan voor het failliet van de verzorgingsstaat en voedselhulp zou geen structurele oplossing zijn voor armoede. Veel gemeentes laveren dan ook tussen subsidiëren en negeren. Voor de vrijwilligers van de Voedselbank ligt het veel eenvoudiger: „Wij ondersteunen de ‘minners’ in de samenleving met wat de ‘plussers’ aan restgoederen kunnen aanleveren.”

In de koelcel, naast de paprika’s zie ik stapels kisten met appels, mandarijntjes, rechtsdraaiende yoghurt, slagroomtaarten, knoflooksaus, eendenlever. Toch eendenlever ja. Met dank aan de stichting Wakker Dier, die vlak voor Kerst succesvol actie voerde tegen de verkoop ervan door de Bijenkorf. In de vriescel rijen en rijen met brood, broodjes, croissants, kerststollen, oliebollen. Restanten van een overvloedige kerstperiode in een rijk land. Je kunt ze ook weggooien. Maar waarom zou je dat doen?

Pasta met bloemkool en gebakken broodkruim, voor 4 personen:

350 g pasta naar keuze

1 bloemkool, in roosjes

4 eetlepels olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

½ theelepel chilivlokken

100 g broodkruim

1 eetlepel rodewijnazijn

Kook de pasta en de bloemkoolroosjes, ieder apart, beetgaar. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit hierin de knoflook en peperoncino. Voeg de uitgelekte bloemkoolroosjes toe en bak ze een paar minuten mee. Bak in een koekepan het broodkruim goudbruin in de rest van de olijfolie en maak op smaak met zout. Voeg de azijn en enkele lepels pastakookwater toe aan de bloemkool en meng er daarna de pasta door. Verdeel over vier borden en bestrooi met broodkruim.

Vanavond om 19.30 begint op Nederland 2 een zesdelige docu-serie over de Voedselbank. Praat mee over dit onderwerp op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil