‘Oudjaar wél woelig’

Het bericht van een „relatief rustige” nieuwjaarsnacht dat de politie op 2 januari verspreidde, klopt niet. Dat heeft korpschef Henk van Zwam van de politie Gelderland-Zuid gisteren gezegd in zijn nieuwjaarsrede.

Politiewoordvoerders van andere regio’s blijven van mening dat de nacht rustig verliep.

Agenten van het Gelderse korps zijn bekogeld met stenen en flessen bier. Eén agent raakte gewond door een vuurpijl. Voor de in zijn ogen foutieve berichtgeving steekt Van Zwam de hand in eigen boezem: de politie maakte zelf melding van een rustige nacht.

De meeste grote kranten namen die bewering van de politie over, maar het geweld tegen hulpverleners kreeg ook aandacht.

De politie Haaglanden houdt het op een rustig verlopen nacht ondanks 150 aanhoudingen, 50 uitgebrande auto’s en charges van de mobiele eenheid. In Den Haag, Amsterdam, Leiden en Groningen werd een „rustige nacht” gemeld, met relletjes, geweld tegen hulpverleners en containerbranden. De politie in Friesland en Brabant-Noord sprak van een „onrustig” verloop van de nacht.

oudjaar:pagina 3