Opnieuw incident met militairen in horeca

De Koninklijke Marechaussee onderzoekt of enkele militairen zich vlak voor Kerst hebben misdragen in een Amsterdamse uitgaansgelegenheid. Er zouden drugs gebruikt zijn en ook zou een portier zijn bedreigd. De portier heeft hiervan aangifte gedaan.

Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt dat ze de zaak onderzoekt. Volgens hem gaat het om een groep van „circa vijftien mensen, waaronder ten minste één militair”. Meer details wil de marechaussee niet geven. Een medewerker van beveiligingsbedrijf World Wide Security erkent dat een van zijn medewerkers betrokken is geweest bij een voorval. Het bedrijf wil verder geen commentaar geven.

De groep mannen was op 22 december uit eten in Club 11 in Amsterdam. Rond elf uur ging een van de mannen naar de wc, waar een medewerker zag dat hij cocaïne snoof. De restaurantmanager ging vervolgens naar de groep toe, zei dat er drugs gebruikt waren en dat dat niet getolereerd werd. Volgens Brian Boswijk van Club 11 werden enkele mannen daarop erg boos. Ze lieten pasjes van de politie zien. Boswijk: „Ze zeiden dat zij dat ook niet tolereerden en dat we moesten aanwijzen wie van de groep drugs zou hebben gebruikt. Dat hebben we niet gedaan.” Na overleg mochten ze blijven als ze zich netjes zouden gedragen.

Van de groep waren volgens Boswijk inmiddels vier of vijf personen „behoorlijk beschonken”. Zij zouden zich vervelend en baldadig hebben gedragen. De manager vertelde vervolgens dat de groep geen alcohol meer zou worden geschonken – of dat ze weg moesten gaan. De groep vertrok daarop. Ze kwamen beneden langs een zaal waar een besloten feestje was. Een aantal personen probeerde hier vervolgens binnen te dringen, waarbij de portier ernstig bedreigd zou zijn.

Volgens het AD zei een man tegen de portier dat hij net uit Afghanistan kwam, dat hij daar veel moslims had gedood en dat de portier de volgende op zijn lijst was.

In het restaurant was tijdens de avond iemand aanwezig van wie een familielid bij justitie werkte. Die persoon werd volgens Boswijk ingelicht, waarna bureau Integriteit van de politie Amsterdam snel ter plekke was. De politie heeft het onderzoek dinsdag aan de marechaussee overgedragen omdat er in ieder geval één militair bij betrokken is.