Ontstaan na een legende over blinde vrouw

Foto Ints Kalnins/Reuters Door de hoeveelheid kruizen die er staan, denk je dat het een begraafplaats is. Dat is niet het geval. mensen die de Kriziu Kalnas (Heuvel van de Kruizen) bezoeken laten er een kruis achter. Visitors look at ornaments on Kriziu Kalnas, or Cross Hill, near Sauliai, Lithuania January 3, 2007. The crosses have been placed by people who visit the hill, a place popular with locals. REUTERS/Ints Kalnins (LITHUANIA)
Foto Ints Kalnins/Reuters Door de hoeveelheid kruizen die er staan, denk je dat het een begraafplaats is. Dat is niet het geval. mensen die de Kriziu Kalnas (Heuvel van de Kruizen) bezoeken laten er een kruis achter. Visitors look at ornaments on Kriziu Kalnas, or Cross Hill, near Sauliai, Lithuania January 3, 2007. The crosses have been placed by people who visit the hill, a place popular with locals. REUTERS/Ints Kalnins (LITHUANIA) REUTERS

. Op de Kriziu Kalnas (Heuvel van de Kruizen), in Litouwen kijken bezoekers naar ornamenten. Door de hoeveelheid kruizen die er staan, denk je dat het een begraafplaats is. Dat is niet het geval. Mensen die de heuvel bezoeken laten er een kruis achter. Er staan er inmiddels vijftigduizend. De plek is vooral populair bij de lokale bevolking.

Volgens een bezoeker is de heuvel is eigenlijk geen heuvel meer. Het lijkt een zee van spijlen, bijna een militaire begraafplaats. Het verhaal gaat dat er ooit een kerk stond, die door de schuld van kwaadaardige kerkgangers in de grond zakte. De top van de kerk met het kruis bleef als enige boven de grond uitsteken.

Inwoners van het dorp durfde niet meer op de plek te komen. Een oude blinde vrouw droomde dat ze weer zou kunnen zien, als ze haar ogen besprenkelde met water uit de rivier aan de voet van de heuvel. Het verhaal vertelt dat dit wonder gebeurde en dat de vrouw een kruis neerzette bij de top van de kerk. Andere mensen die een wens hadden volgden haar voorbeeld.

Veel kruizen zijn gegraveerd en er hangen rozenkransen aan. Maar wat het meest opvallend is, zijn de spullen die tussen de kruisen liggen. Bezoekers laten foto’s, knuffels, bloemen, tekeningen en armbanden achter. Een van de foto’s leunt tegen een plastic beeldje van een Duitse herder. Erop staat een man met een baard. Hij bespeelt een cello.