Onderzoek misbruik VN van kinderen in Soedan

De Verenigde Naties stellen een onderzoek in naar beschuldigingen dat VN-militairen in het zuiden van Soedan zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en ander seksueel misbruik van kinderen.

Het onderzoek volgt op berichten uit de Britse krant Daily Telegraph dat dergelijke misdrijven een kleine twee jaar geleden begonnen, binnen enkele maanden na de aankomst van de VN-vredesmacht UNMIS in het gebied. De legering van UNMIS volgde op de beëindiging van de oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan.

De Daily Telegraph baseert zich op vraaggesprekken met meer dan 20 slachtoffers en op een intern rapport van het VN-kinderfonds UNICEF uit juli 2005. Volgens de krant is ook de Soedanese regering op de hoogte. Deze zou beschikken over een video waarop drie Bengalen seks hebben met drie meisjes.

Zowel militairen, militaire politie als civiele staf zouden bij het seksueel misbruik zijn betrokken. In Zuid-Soedan zijn meer dan 11.000 militairen en politiemannen uit 70 landen gelegerd.

VN-assistent-secretaris-generaal voor vredeshandhaving Jane Holl Lute zei in New York dat de beschuldigingen zullen worden onderzocht. „Er kan waarheid in zitten. In een dergelijke omgeving is het moeilijk de waarheid vast te stellen. Ik geloof niet dat dit nieuwe beschuldigingen zijn. Niettemin zullen wij ze even serieus behandelen als alle andere beschuldigingen”, zei ze.

Beschuldigingen van seksueel misbruik zijn de afgelopen jaren al tegen vele andere VN-missies in verschillende delen van de wereld ingebracht. Sinds twee jaar geleden wijdverbreid misbruik in de Democratische Republiek Congo werd gemeld, zijn de VN serieus begonnen daders te vervolgen. Sinds januari 2004 zijn beschuldigingen tegen 319 militairen en civiele employés onderzocht, zo werd afgelopen november bekendgemaakt. In totaal 179 militairen, politiemannen en civiele employés zijn gestraft.

Jane Lute zei dat de Verenigde Naties een serie maatregelen hebben doorgevoerd die misbruik moeten tegengaan. Vorige maand zei de zojuist afgetreden VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat seksueel misbruik door vredeshandhavers absoluut niet getolereerd wordt. Zijn opvolger Ban Ki-moon heeft nog niet persoonlijk op de aantijgingen gereageerd. (AP, AFP, Reuters)

Lees verklaringen van slachtoffers van het misbruik op www.telegraph.co.uk