Onderzoek Jorritsma

Het onafhankelijk feitenonderzoek naar het illegaal oppompen van grondwater door burgemeester Annemarie Jorritsma in Almere wordt uitgevoerd door H. ter Braak. Hij is oud-gemeentesecretaris van de gemeente Delft en oud-griffier van de provincie Utrecht. Het onderzoek, waartoe de gemeenteraad op 21 december besloot, zal naar verwachting enkele weken duren.

Volgens de provincie Flevoland pompt de burgemeester sinds 2005 illegaal grondwater op voor de verwarming en verkoeling van haar nieuwe woning. Het is ter plaatse verboden om voor dat doel water uit grote diepte te gebruiken, vanwege het risico op vervuiling van de drinkwatervoorraden.

Het onderzoek moet ook verhelderen of de provincie Flevoland de burgemeester geadviseerd heeft om niets te ondernemen zolang de provincie met een bodemonderzoek bezig was. Jorritsma zegt zulk advies gekregen te hebben, maar de provincie ontkent dat. De kwestie speelt sinds april en lekte onlangs uit.