Om naar uit te kijken

POP

Sellaband Bands die hun muziek via de internetsite www.sellaband.com aanbieden en via een slim systeem van investeerders (‘believers’) aan genoeg geld voor een plaatopname te komen, presenteren hun live-verrichtingen met akoestische optredens. Nemesea (goth-rock uit Groningen) was de eerste die de benodigde 50.000 euro bij elkaar sprokkelde, verder optredens van andere Sellaband-toppers Cubworld, The Fakes en Second Person.

7 jan Paradiso, Amsterdam.

FOTOGRAFIE

Marnix Goossens In opdracht van de Hortus Botanicus maakte fotograaf Marnix Goossens de serie Winter, van bloemen en planten die in de tropische kassen tot bloei komen terwijl de natuur buiten het blad laat vallen. De foto’s van de natuurpracht worden getoond in de Oranjerie van de Hortus, maar zullen ook te zien zijn in de straten van Amsterdam.

Winter. Foto’s van Marnix Goossens. 10 t/m 16 jan in de straten van Amsterdam en t/m 31 jan dagelijks van 9-16u in de Oranjerie van de Hortus, Plantage Middenlaan 2a, Amsterdam.

KLASSIEKE MUZIEK

Das klagende Lied De Rus Vladimir Jurowski dirigeert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest de indrukwekkende maar zelden uitgevoerde jeugdcompositie Das klagende Lied van Gustav Mahler voor orkest, koor en solisten in de originele driedelige vorm. Vooraf: de Sinfonia da requiem van Britten.

11 jan 20u15 MC Vredenburg Utrecht res 030 2314544; 12, 13 jan 20u15; 14 kan 15u15 De Doelen Rotterdam. Res 010 2171717.

TONEEL

Een wankel evenwicht Toneelgroep Carver werkt samen met het Onafhankelijk Toneel voor het toneelstuk Een wankel evenwicht (1966) door Edward Albee. Een ouder echtpaar krijgt plotseling de beste vrienden over de vloer. Omdat deze thuis zijn overvallen door een onverklaarbare angst, willen ze bij het echtpaar intrekken. Gezellig. Carver is gewend om zelf hun voorstellingen bij elkaar te improviseren. Dit is voor het eerst dat de mimegroep met een ebstaande tekst werken. Drie grote actrices doen mee, Beppie Melissen, Marlies Heuer en Joke Tjalsma. Mirjam Koen regisseert.

T/m 13 jan Haarlem, Toneelschuur. Tournee t/m 7 april. Inl. 023-5173910 of www.viarudolphi.nl

MONOLOOG

Is Man Na het succes van haar Gesluierde monologen, komt Adelheid Roosen met het vervolg, Is man. Haar vorige voorstelling baseerde zij op interviews met moslimvrouwen, over liefde en seks. Nu zijn de moslimmannen aan de beurt. In een cultuur die doorlopend onder vuur ligt, die wordt beheerst door wraak, stigma’s en geweld, tracht de moslimman zijn waardigheid te behouden. Met muziek en derwisjdansers.

Première 5 jan. Frascati Amsterdam. Tournee t/m 1 april. Inl. 020-4211221 of www.bostheaterproducties.nl