OM: Holleeder perste wellicht De Vlieger af

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de rol van Willem Holleeder bij de afpersing van vastgoedhandelaar Erik de Vlieger. Holleeder zou daarbij hebbensamengewerkt met hoofdverdachte Itzhak M.

De mededeling van officier van justitie Saskia de Vries tijdens de pro-formazitting met Willem Holleeder en zijn medeverdachten staat volgens de advocaat van Itzhak M. lijnrecht tegenover eerdere verklaringen van justitie.

„Wij zijn gewoon misleid, en dat geldt ook voor de Amsterdamse rechtbank”, aldus advocaat Nico Meijering. „We hebben meerdere malen gevraagd om toevoeging van de relevante stukken uit het Holleeder-dossier. Dat is altijd afgewezen, omdat Holleeder niets met de afpersing van De Vlieger te maken zou hebben”, aldus Meijering vanochtend. „Nu blijkt dat we toch gelijk hebben gehad”, aldus een verbolgen Meijering.

De hoofdverdachte van de afpersing van De Vlieger, de Israëlische beveiligingsspecialist Itzhak M., is in december veroordeeld tot acht jaar cel. Tijdens de behandeling van de zaak heeft Meijering geen verdediging gevoerd omdat Itzhak M. vond dat er sprake was van een nepproces.

Uit een verklaring van een voormalig medewerker van Erik de Vlieger blijkt dat de vastgoedhandelaar in 2003 zou zijn gewaarschuwd door Holleeder voor een op handen zijnde aanslag op zijn leven.

Tijdens de pro-formazitting van vandaag ging Holleeders advocaat Bram Moszkowicz uitgebreid in op de verklaringen van Willem Endstra. Een serie verklaringen van deze in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar, de zogenoemde Endstra-tapes, vormt het uitgangspunt van het onderzoek naar afpersing van een viertal vastgoedhandelaren, waaronder Endstra zelf.

Volgens Moszkowicz is er sprake van onzorgvuldige omgang met het bewijsmateriaal. Uit onlangs uitgewerkte passages van de Endstra-tapes zou volgens Moszkowicz blijken dat Endstra zou zijn aangezet tot het beramen van een aanslag op het leven van Willem Holleeder. De reactie van justitie op deze stelling was bij het verstrijken van de deadline van deze krant nog niet beschikbaar.

    • Jan Meeus