Na negentig jaar toch nog Nederlandse

De 93-jarige Gerda Bekker-Ten Damme heeft negentig jaar in Nederland gewoond, maar wordt vandaag pas officieel Nederlandse. In de jaren vijftig woonde zij drie jaar in Duitsland en sindsdien heeft zij de Duitse nationaliteit. Vandaag krijgt zij tijdens een inburgeringsceremonie in haar woonplaats Loppersum toch nog het Nederlandse staatsburgerschap. Haar zoon Norbert Dekker staat de pers ter woord, want mevrouw Bekker-Ten Damme is slechthorend.

Waarom wordt uw moeder nu alsnog Nederlandse?

„Haar Duitse paspoort moest verlengd worden en dat gaat gepaard met Duitse Gründlichkeit. Er waren pasfoto’s van drie fotografen nodig en alles moest in Amsterdam worden geregeld. Maar wij wonen helemaal in Noord-Groningen en mijn moeder is niet meer zo mobiel.”

Dus besloot uw moeder maar de Nederlandse nationaliteit te nemen?

„Ja dat moest wel, want die oudjes moeten zich tegenwoordig overal identificeren. Mensen hebben vijftig jaar voor het ziekenfonds betaald, maar krijgen zonder allerlei pasjes geen operatie. Ik vind het volstrekt belachelijk dat mijn moeder nu nog een inburgeringsceremonie moet ondergaan. De gemeente kan er niks aan doen, want die zijn het verplicht vanuit Den Haag.”

Kan het toch nog een leuke dag worden?

„Ja, we gaan er nu ook maar echt een feest van maken. Ik heb gelijk tegen mijn moeder gezegd dat we haar op de dag zelf in het oranje gaan hijsen. De burgemeester komt langs om een praatje te houden en verschillende radio- en televisiezenders zullen aanwezig zijn. Verder verandert er niks, want gevoelsmatig is mijn moeder haar hele leven al Nederlandse geweest. Ze heeft hier altijd gewoond en gewerkt”.

    • Eelco Hiltermann