Mijn favoriet is een wufte jongen met de Cluedo-naam Austin Scarlett

Zonder dat iemand mij daarover verteld heeft, zijn er nieuwe afleveringen begonnen van het televisieprogramma dat de dwarsverbanden tussen schoonheid, domheid, macht en geld zeer diepgravend onderzoekt (America’s Next Top Model). Mijn vriendin P. heeft me gelukkig al bijgepraat en verteld wie de gedoodverfde winnares is. Een van de deelnemers is namelijk een beeldschoon, lief meisje uit Nigeria dat ook nog eens mishandeld is in haar jeugd én geld moet verdienen voor haar hele familie. Dus dit wordt niet zo’n spannend seizoen.

En toen ontdekte ik, geheel per ongeluk, een ander programma waar mijn innerlijke hysterische modenicht van opspeelde. Het is ook een wedstrijd, het is ook iets met kleding, maar dit keer moeten de deelnemers echt iets kunnen in plaats van beschikken over ver uit elkaar staande ogen en botjes op de juiste plekken. Project Runway heet het, en het is een wedstrijd tussen onbekende modeontwerpers die met elkaar strijden om roem, aanzien, foto’s in Vogue, bergen cocaïne en meer van die dingen waar modemensen zo dol op zijn.

Mijn favoriet is een wufte jongen met de Cluedo-naam Austin Scarlett, die deze week bij de opdracht ‘maak kleren van belachelijke dingen’ een jurk maakte die geheel uit maïsbladeren bestond. Austin Scarlett heeft alles in zich om een groot modeontwerper te worden: hij kan jurken van groenten maken, hij heeft kunstig geëpileerde wenkbrauwen en hij piept niet als hij door zijn wijsvinger heen naait met de naaimachine.

Project Runway heeft nog wat andere bijzondere elementen. Zo wordt het programma gesponsord door katoen. Gewoon, katoen. Aan de muren van het naaiatelier hangen enorme borden met het woord ‘katoen’ erop. En de deelnemers moeten steeds dingen maken van katoen (en maïsbladeren). Een nieuwe wereld van grondstoffelijke sponsoring ging voor mij open. Wat te denken van: gesponsord door kolen? Of gesponsord door hout? Of gesponsord door ijzererts?

De andere ontdekking is Heidi Klum, het Duitse ex-topmodel. Heidi is opvallend mollig en heeft een prangend Duits accent. En als een deelnemer afvalt – want dit is natuurlijk weer een show met bloedstollende eliminatie-momenten, wij kijkers kunnen niet meer zonder – zegt Heidi heel boos: ‘Auf Wiedersehen’.

Bij het vooruitblikje naar volgende week werd aangekondigd dat de spanningen hoog gaan oplopen. Dat wordt gooien met naalden en veel gescheurd katoen. Ik kan niet wachten op het Wiedersehen.

    • Aaf Brandt Corstius