Loekasjenko in het nauw

loekaterminator.jpgDe Wit-Russische president Loekasjenko staat met zijn rug tegen de muur. Geen goedkope olie en gas meer uit Moskou: hoe moet dat verder met zijn planeconomie en zijn Wirtschaftswunder? Gisteren kondigde de president lijkbleek en met overslaande stem een handelsoorlog  tegen Rusland aan. Die gaat hij uiteraard verliezen.

Hoe staat de Wit-Russische oppositie ervoor nu Batka’s regime scheuren vertoond? Bij de herverkiezing van Europa’s guitigste dictator in april (‘ik zal de oppostie als eendenkuikens de kop afrukken’) selecteerde ik parelen der wijsheid van Loekasjenko: hier, hier en ook hier

Loekasjenko is een dankbaar object van spot: het leek me voor de hand te liggen dat zijn eendenkuikens hem in het YouTube-tijdperk audiovisueel meedogenloos in zijn hemd zouden zetten. Maar de oogst aan Loeka-clips valt tegen. Het blijft bij een aardige protestsong en hier wat beelden van Loekasjenko op de fiets, in de banja en met trekharmonica, alsmede wat over zijn neo-Sovjet ritueel hier. Dat moet beter kunnen. Aan het werk, eendenkuikens!

    • Coen van Zwol