“Life-coaches leren je zelf na te denken”

Vandaag (vrijdag) in de rubriek ‘Nu in…’ in nrc.next: life-coaching in New York. Het houdt het midden tussen loopbaanhulp en therapie en is razend populair. (Niet dat iemand weet hoeveel life-coaches er zijn.) Een vriend van me begon erover, was enthousiast. Ik mocht zijn life-coach ontmoeten. Dat was ongebruikelijk want hij had haar zelf nog

pam.jpgVandaag (vrijdag) in de rubriek ‘Nu in…’ in nrc.next: life-coaching in New York. Het houdt het midden tussen loopbaanhulp en therapie en is razend populair. (Niet dat iemand weet hoeveel life-coaches er zijn.) Een vriend van me begon erover, was enthousiast. Ik mocht zijn life-coach ontmoeten.

Dat was ongebruikelijk want hij had haar zelf nog nooit ontmoet. Hun sessies verliepen telefonisch. „Dat is beter”, zo vertelde de life-coach Pamela me, „want als de coach te aantrekkelijk is, dwaalt de cliënt zo snel af.”

Helemaal ongelijk heeft ze niet. Pamela werd na haar studie aan Columbia University pasmodel en doet dat nog steeds. Pasmodel? Een voorbeeld. Donna Karan belt en Pamela past een spijkerbroek. Op haar lijf („I’m the perfect size six”) wordt de broek passend gemaakt en alle andere maten worden hier weer op gebaseerd. Zit je broek dus lekker? Dank je wel, Pamela.

„Ik kon dus alles bereiken wat ik wilde.” Toch stak er iets. Wat wil ik eigenlijk met mijn leven? Pamela huurde een life-coach in en vond het zo leuk dat iemand haar vragen stelde, dat ze het zelf ook besloot te gaan studeren. Ja, studeren. De goed aangeschreven universiteit NYU biedt de studie aan. Life-coaching? Een serieuze populaire wetenschap.

    • Freek Staps