Lichamelijke groei van verstandelijk gehandicapt meisje (9) stopgezet

In de VS hebben de ouders van een dochter met een ernstige hersenafwijking gekozen door medisch ingrijpen haar niet verder te laten groeien.

Toen het 9-jarige meisje, Ashley, drie jaar geleden prepuberale tekenen begon te vertonen traden de ouders in overleg met een kinderziekenhuis in Seattle. Daar werd besloten haar baarmoeder te verwijderen, opdat ze niet vruchtbaar zou worden. Ook werden delen van haar beginnende borsten verwijderd, opdat deze niet verder groeiden. Bovendien krijgt ze een stevige oestrogeenkuur, waardoor haar botten amper groeien.

Volgens het Britse dagblad The Guardian, dat vandaag over de zaak bericht, noemen de ouders haar het Kussenengeltje, omdat ze haar vaak op een kussen leggen waar ze de hele dag op blijft liggen. Door haar handicap zal Ashley de rest van haar leven het verstandelijk vermogen houden van een drie maanden oude baby: ze zal nooit rechtop kunnen zitten, lopen of praten. Haar ouders voeden haar met de fles.

Volgens de ouders, die sinds maandag op een weblog over hun dochter schrijven, verbetert het ingrijpen de kwaliteit van Ashleys leven. Ze zoeken de publiciteit omdat een medisch tijdschrift kritisch over de kwestie berichtte.

Onder andere een commentaar in The Archives of Pediatric & Adolescent Medicine noemde de behandeling „een experiment zonder gepaste onderzoekscontrole”. „Dit is een technologische oplossing voor een sociaal probleem”, aldus een van de co-auteurs van het artikel. Na deze kritiek is de ingreep op digitale prikborden onder meer „een mijlpaal in onze gemakzuchtige maatschappij” genoemd.

Een van Ashleys artsen zegt dat zijn team eenzelfde behandeling overweegt voor soortgelijke patiëntjes. Dit wordt nog overlegd in de ethiekcommissie van het hospitaal. De artsen erkenen dat de baarmoederverwijdering controversieel is, gezien de zeer omstreden sterilisatie van gehandicapten, vorige eeuw.