Kalervo Palsa en Anu Pennanen

Kalervo Palsa en Anu Pennanen Finland is het land van de rockfestivals, bier drinken en laveloos het eeuwige schemerdonker in wankelen. Het is een welvarend land waar de zon niet wil schijnen en waar de fotografen een onverbiddelijk wapen hebben: het flitslicht. Jouko Lehtola is een Finse fotograaf met een voorliefde voor puistige punkers en bier drinkende nerds met te foute shirts. Zijn collega Anu Pennanen heeft meer compassie. Zij filmde hangjongeren in een winkelcentrum in Tallinn, omgeven door grote glimmende kantoortorens. Deze winter zijn er in Haarlem drie exposities Finse kunst, de een nog zwaarmoediger dan de ander. De fototentoonstelling Finlandia, met werk van Lehtola, Joakim Eskildsen, Ari Saarto en Pekka Turunen wordt geflankeerd door solopresentaties van Pennanen en van Kalervo Palsa. Ook al staat Pennanens filmpresentatie los van Finlandia, allebei passen ze in de Europese tendens van meer fotografen om een wereld te tonen die grauw, maar niet gitzwart is. De ijzige, grijzige landschapsfoto’s van Joakim Eskildsen maken alle kleurenrolletjes overbodig. Verderop in de tentoonstelling wordt deze natuur weer decor voor arme boeren en voor krotwoningen van golfkarton. Maar de meest eenzame expositie is die van Kalervo Palsa (1947-1987), die als een kluizenaar in Lapland leefde en Duitse filosofen en kunsthistorische thema’s bestudeerde zoals Eros en Thanatos, dood en liefde. Zijn tekeningen en aquarellen reflecteren zijn eigen troosteloze leven, zij het in een kleurige, naïeve stijl. Hij tekende eenzame mannen in kale, besneeuwde kamers. Buiten is het koud, binnen is het koud. De enige troost is spiritus en fantasie. Die liet Palsa allebei de vrije loop. Als een Finse Antonius in een woestijn van ijs. Anu Pennanen; Finlandia; Kalervo Palsa t/m 11 febr in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u. Kalervo Palsa Palsa, Kalervo inventaarinro: N-1999-1439, kuvaviite: N9371101 museo/om.: NTM kokoelma: Maj-Lis Pitkäsen kokoelma nimi: Tonttuleikki ajoitus: 1970 mitat: valoaukko: 40,5 x 57 cm pääluokka: maalaus lisätiedot: Toinen teoskuva kuvattu FlexTightilla, talletettu nimellä N9371100. kuva: Yehia Eweis/KKA,2002, AdobeRGB1998 PowerPhase/PS6.0.1 tiedon syöttäjä: JNURMINE pvm: 15.10.02
Kalervo Palsa en Anu Pennanen Finland is het land van de rockfestivals, bier drinken en laveloos het eeuwige schemerdonker in wankelen. Het is een welvarend land waar de zon niet wil schijnen en waar de fotografen een onverbiddelijk wapen hebben: het flitslicht. Jouko Lehtola is een Finse fotograaf met een voorliefde voor puistige punkers en bier drinkende nerds met te foute shirts. Zijn collega Anu Pennanen heeft meer compassie. Zij filmde hangjongeren in een winkelcentrum in Tallinn, omgeven door grote glimmende kantoortorens. Deze winter zijn er in Haarlem drie exposities Finse kunst, de een nog zwaarmoediger dan de ander. De fototentoonstelling Finlandia, met werk van Lehtola, Joakim Eskildsen, Ari Saarto en Pekka Turunen wordt geflankeerd door solopresentaties van Pennanen en van Kalervo Palsa. Ook al staat Pennanens filmpresentatie los van Finlandia, allebei passen ze in de Europese tendens van meer fotografen om een wereld te tonen die grauw, maar niet gitzwart is. De ijzige, grijzige landschapsfoto’s van Joakim Eskildsen maken alle kleurenrolletjes overbodig. Verderop in de tentoonstelling wordt deze natuur weer decor voor arme boeren en voor krotwoningen van golfkarton. Maar de meest eenzame expositie is die van Kalervo Palsa (1947-1987), die als een kluizenaar in Lapland leefde en Duitse filosofen en kunsthistorische thema’s bestudeerde zoals Eros en Thanatos, dood en liefde. Zijn tekeningen en aquarellen reflecteren zijn eigen troosteloze leven, zij het in een kleurige, naïeve stijl. Hij tekende eenzame mannen in kale, besneeuwde kamers. Buiten is het koud, binnen is het koud. De enige troost is spiritus en fantasie. Die liet Palsa allebei de vrije loop. Als een Finse Antonius in een woestijn van ijs. Anu Pennanen; Finlandia; Kalervo Palsa t/m 11 febr in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u. Kalervo Palsa Palsa, Kalervo inventaarinro: N-1999-1439, kuvaviite: N9371101 museo/om.: NTM kokoelma: Maj-Lis Pitkäsen kokoelma nimi: Tonttuleikki ajoitus: 1970 mitat: valoaukko: 40,5 x 57 cm pääluokka: maalaus lisätiedot: Toinen teoskuva kuvattu FlexTightilla, talletettu nimellä N9371100. kuva: Yehia Eweis/KKA,2002, AdobeRGB1998 PowerPhase/PS6.0.1 tiedon syöttäjä: JNURMINE pvm: 15.10.02

Finland is het land van de rockfestivals, bier drinken en laveloos het eeuwige schemerdonker in wankelen. Het is een welvarend land waar de zon niet wil schijnen en waar de fotografen een onverbiddelijk wapen hebben: het flitslicht. Jouko Lehtola is een Finse fotograaf met een voorliefde voor puistige punkers en bier drinkende nerds met te foute shirts. Zijn collega Anu Pennanen heeft meer compassie. Zij filmde hangjongeren in een winkelcentrum in Tallinn, omgeven door grote glimmende kantoortorens. Deze winter zijn er in Haarlem drie exposities Finse kunst, de een nog zwaarmoediger dan de ander. De fototentoonstelling Finlandia, met werk van Lehtola, Joakim Eskildsen, Ari Saarto en Pekka Turunen wordt geflankeerd door solopresentaties van Pennanen en van Kalervo Palsa.

Ook al staat Pennanens filmpresentatie los van Finlandia, allebei passen ze in de Europese tendens van meer fotografen om een wereld te tonen die grauw, maar niet gitzwart is. De ijzige, grijzige landschapsfoto’s van Joakim Eskildsen maken alle kleurenrolletjes overbodig. Verderop in de tentoonstelling wordt deze natuur weer decor voor arme boeren en voor krotwoningen van golfkarton. Maar de meest eenzame expositie is die van Kalervo Palsa (1947-1987), die als een kluizenaar in Lapland leefde en Duitse filosofen en kunsthistorische thema’s bestudeerde zoals Eros en Thanatos, dood en liefde. Zijn tekeningen en aquarellen reflecteren zijn eigen troosteloze leven, zij het in een kleurige, naïeve stijl. Hij tekende eenzame mannen in kale, besneeuwde kamers. Buiten is het koud, binnen is het koud. De enige troost is spiritus en fantasie. Die liet Palsa allebei de vrije loop. Als een Finse Antonius in een woestijn van ijs.

Anu Pennanen; Finlandia; Kalervo Palsa t/m 11 febr in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u.