Irak verweert zich: ruimte executie was ‘geïnfiltreerd’

De ruimte waar Saddam Hussein zaterdag werd opgehangen was geïnfiltreerd door buitenstaanders met de bedoeling de sektarische tegenstellingen in het land nog te verscherpen. Die lezing van de gebeurtenissen heeft althans de Iraakse nationale veiligheidsadviseur, Muwafaq al-Rubaie, gisteren gegeven. Een dag eerder was hij zelf beschuldigd van een rol in het uit de hand lopen van de terechtstelling van de afgezette Iraakse president.

Onofficiële video-opnamen van de executie, waarop te zien is dat Saddam werd beschimpt en waarop ook de ophanging zelf werd getoond, hebben de afgelopen dagen binnen en buiten Irak voor woede gezorgd. Sunnieten spreken van een shi’itische wraakoefening. Het Amerikaanse leger liet gisteren weten dat het de executie anders zou hebben aangepakt.

Inmiddels zijn enkele mensen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor de opnamen, maar het is niet duidelijk wie de arrestanten precies zijn. Volgens een adviseur van premier Nouri al-Maliki gaat het om een regeringsfunctionaris die op de executie toezag. Een andere adviseur, het shi’itische parlementslid Sami al-Askeri, zei dat twee bewakers van het ministerie van Justitie voor verhoor zijn aangehouden. Een Iraakse aanklager die bij de executie aanwezig was, Munqith al-Faroon, heeft in diverse interviews gezegd dat hij twee hoge regeringsfunctionarissen met hun mobiele telefoons had zien filmen. Volgens The New York Times had hij ook gezegd dat een van die twee veiligheidsadviseur Rubaie was, maar dat sprak hij later tegen.

Rubaie zelf zei gisteren dat hij noch enige andere regeringsfunctionaris de gewraakte opnamen had gemaakt en verkocht aan het Arabische televisiestation Al-Jazeera en de websites waar ze te zien waren. Hij verklaarde tegenover CNN dat bewakers verantwoordelijk waren. Hun eenheid zou volgens hem zijn geïnfiltreerd door een Arabisch tv-station of andere buitenstaanders. Een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat „milities” het team van de beulen hadden weten te infiltreren.

Rubaie sprak ook tegen dat Saddam was vernederd. Wat betreft de dans die enkele aanwezigen rond het lijk van Saddam hadden uitgevoerd, zei de veiligheidsadviseur dat het ging om „een traditie van de Irakezen. Zij dansen rond het lijk en drukken hun gevoelens uit. Wat is het probleem daarmee?”

De eerder voor vandaag aangekondigde executie van Saddams halfbroer Barzan al-Tikiriti en rechter Awad al-Bandar is tot zondag uitgesteld. Een anonieme adviseur van de premier zei dat het uitstel te maken had met internationale en Arabische druk. De Hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, Louise Arbour, heeft Irak opgeroepen de twee niet te executeren. (AP, Reuters, AFP).

verenigde naties:pagina 4