Het geluid van gruwelen is veel erger dan de aanblik

Saw III

Regie: Darren Lynn Bousman. Met: Tobin Bell, Bahar Soomekh, Shawnee Smith. In: 60 bioscopen.

ooooo

Het is het geluid van Saw 3 dat je de das om doet. Het geluid van brekende botten, zagen of messen die door vlees gaan, zoutzuur dat door de huid heen brandt, bloed dat gutst. En dan het gekrijs van het wezen dat deze martelingen ondergaat. Dat is veel erger dan de aanblik van alle bloed, vlees en botten in het derde deel van de succesvolle horrorreeks.

Na het eerste weekeinde dat de film draaide in Londen, verschenen triomfantelijke krantenberichten dat er mensen in de bioscoop waren flauwgevallen. Ja, je wordt misselijk van het geweld dat voortkomt uit het ziekelijke brein van kankerpatiënt John Cramer, alias Jigsaw. Ja, je hebt de neiging je oren dicht te stoppen. Nou en? Regisseur Darren Lynn Bousman, ook verantwoordelijk voor Saw II, slaagt erin een fysieke reactie los te maken bij zijn publiek.

Jigsaw ligt op zijn sterfbed, verpleegd door een lieftallige schone die de onvrijwillige hulp van een vrouwelijke chirurg inroept. Zij krijgt een explosieve halsband om, elektronisch gekoppeld aan de hartbewaking. Als hij sterft, ontploft zij.

Saw I was tenminste in dit opzicht bijzonder, omdat het gefilmd was in kraakhelder licht, zodat alle gruwelen goed te zien waren. In de vervolgdelen is de art-direction groezeliger. Dat neemt niet weg dat de sadistische spelletjes gruwelijk blijven en moeilijk te verteren.

    • Bas Blokker