Henin niet naar eerste grandslam

De Belgische tennisster Justine Henin-Hardenne heeft zich vanochtend afgemeld voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van 2007. De nummer één van de wereld geeft morgen meer uitleg.

„Ik heb begrepen dat het om persoonlijke redenen gaat”, zei directeur Craig Watson van het toernooi in Sydney, dat een week eerder plaatsvindt. Ook voor dat toernooi trok Henin zich terug. Volgens de organisatie van het Australian Open, die twee jaar gelegen ook al geconfronteerd werd met een afzegging van de toenmalig titelverdedigster, wegens een knieblessure, legt Henin morgen een verklaring af.

Op haar website meldt de tennisster dat zij ‘wegens familieomstandigheden’ van deelname afziet. „Bij voorbaat wil ik jullie bedanken voor het respecteren van mijn keuzes en mijn privéleven”, neemt zij een voorschot op de kritische reacties die haar ongetwijfeld ten deel zullen vallen.

De 24-jarige Belgische stond vorig jaar nog tegenover Amélie Mauresmo in de finale van de Australian Open, waarin zij bij een achterstand van 1-6, 0-2 opgaf vanwege wat later een maagzweer zou blijken te zijn. Ook voor de halve finale van de Fed Cup, in juli, trok Henin zich onverwachts terug omdat zij zich ‘niet helemaal fit voelde’. Zij verloor weliswaar de finale van Wimbledon, van Mauresmo, en de US Open, van Sjarapova, maar sloot 2006 als beste tennisster van de wereld af na het winnen van de WTA Championships, twee maanden geleden in Madrid. Henin stond vorig jaar in alle grandslamfinales, maar wist alleen Roland op haar naam te schrijven.

In de tenniswereld wordt teleurgesteld gereageerd op de afzeggingen van Henin. Craig Watson, directeur van het toernooi in Sydney, sprak van een „zware tegenslag”. Watson: „We hebben het hier wel over de titelverdedigster en de nummer één van de wereld. Ik wens haar niettemin het beste toe en hoop dat we haar weer snel op de baan terugzien.” Op de website van de Australian Open werd eerder vandaag nog geen melding gemaakt van de afzegging.

Ook Tim Henman meldde zich vandaag af voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar. De Britse nummer één ondervond de afgelopen weken veel last van een knieblessure, die hij in oktober opliep. „Ik had graag aan de Australian Open deelgenomen, maar mijn knie heeft rust nodig”, liet de nummer 39 van de wereld tegenover The Times weten.

De Australian Open begint op 15 januari in Melbourne.