Helft woestijnstof uit vlekje in Sahara

Rotterdam, 4 jan. Meer dan de helft van het woestijnstof dat `s winters van de Sahara naar het Amazonegebied waait komt uit één specifiek plekje binnen de Sahara: de Bodélé-depressie. Dat is een opvallend laag liggend terrein in het centrum van Tsjaad, ten noordoosten van het Tsjaadmeer. De depressie beslaat maar 0,2 procent van het Sahara-oppervlak. Dat blijkt uit geavanceerde optische analyse van de opnamen van twee satellieten door Ilan Koren van het Weizmann Instituut in Israel en zijn medewerkers, in het jongste nummer van Environmental Research Letters. Het Sahara-stof dat `s winters naar het Amazonegebied waait kan een belangrijke rol spelen in de bemesting van de regenwouden. Daarom is het van belang te weten waaruit het bestaat en hoe het op zijn reis van Sahara naar Amazone van kwaliteit verandert. Het stof kan veel vuil opnemen uit de rook die door West-Afrikaanse landen geproduceerd wordt. Zuren in dat vuil kunnen in de Amazone de opname van ijzer uit het stof verbeteren.