GROOT-BRITTANNIË

Bad Art Twee bronzen roze opblaasbare sekspoppen en naakte kinderen met genitaliënneuzen en kolossale gymschoenen. Zitten de twee Chapman broers ergens grinnikend achter de deur een stripblad te lezen? Of is hier sprake van een doordachte strategie? ,,Veel talent maar geen smaak’’ beschreven de Chapman broers zichzelf onlangs. Barbaarsheid, onsterfelijkheid, oorlog, geweld, genetische manipulatie, klonen, seksualiteit, de dood, het vormt allemaal een gecompliceerde, intelligente, hedendaagse expositie die aan het denken zet. Voor deze voorlopers van de YBA’s (Young British Artists van de 90-er jaren), die vaak schreeuwend journalisten hun oost London studio uitzetten, lijkt kunst zowel een politiek mondstuk als een speelplaats.

T/m 4 maart, Jake and Dinos Chapman: Bad Art for Bad People, Tate Liverpool, Liverpool, L3, 0044151 702 7400 & www.tate.org.uk/liverpool

Georg Gester Meer dan 100 van de grote archeologische, historische gebieden van de wereld zijn nu in hartje Londen te zien. De 350 luchtfoto’s van Zwitse fotograaf Georg Gerster, die gedurende veertig jaar langs vijf continenten reisde, zijn eigenlijk een herschrijving van de geschiedenis en tonen hoe de mens zijn stempel op de aarde heeft gedrukt. Beelden van Babylon (in modern Irak), Leptis Magna (in Libië) en Teotihuacan (Mexico) worden geïllustreerd door de permanente collectie van het museum zelf. Hangend uit helikopters vereeuwigde de Zwitser ook bijvoorbeeld de kerk uit de 11de eeuw in Knowlton in Dorset, een dorpje door de pest weggevaagd.

T/m 11 feb. The Past from Above: British Museum, Londen WC1, 004420 73 23 8181 & www.thebritishmuseum.ac.uk

En verder: T/m 2 jan, Festival of Winter Walks, Ramblers’ Association main office, London SE1, 44 0207339 8500 & www.ramblers. org.uk; T/m 18 feb, The Photographic Portrait Prize 2006, National Portrait Gallery, WC2, 0044 20 7306 0055 & www.npg.org.uk