‘Getty Museum kende dubieuze herkomst beeld’

Het Getty Museum in Los Angeles wist bij de aankoop van het vermaarde beeld van de Griekse godin Aphrodite in 1988 dat het mogelijk was geroofd. Dit heeft de Los Angeles Times gisteren gemeld in een uitgebreid artikel over het slepende conflict tussen het Getty museum en Italie over 46 uit Italië afkomstige antieke kunstvoorwerpen.

In de krant zeggen oud-medewerkers en experts dat zij het museum destijds hebben gewaarschuwd Zo zag Luis Monreal, destijds conservator, tekenen van roof zoals modder in de plooien van de mantel en verse beschadigingen: „Elk museum dat professioneel kijkt naar een archeologisch stuk in zo’n toestand had moeten denken aan een illegale herkomst”.

Het beeld van de godin van de liefde is ongeveer 2.400 jaar geleden gemaakt van marmer en leisteen. Het museum kocht het beeld voor 18 miljoen dollar. Inmiddels is het een van de kroonjuwelen van de collectie oudheden van het museum.

Het beeld van Aphrodite behoort tot de oudheden die het Getty Museum in principe terug wil geven. Volgens Italië zijn de 46 betwiste voorwerpen geroofd. Vorig jaar sloot het Getty Museum een overeenkomst met Italië over de teruggave van 26 voorwerpen, die plaats zal hebben nadat de herkomst definitief is nagetrokken.

Het Getty Museum houdt vol dat het Aphrodite-beeld destijds te goeder trouw is gekocht van een vermaarde kunsthandelaar. Het beeld zou afkomstig zijn van een Zwitserse verzamelaar die het bezat sinds 1939 – het jaar waarin Italië de export van kunstschatten verbood. Familieleden van deze verzamelaar ontkennen het beeld bezeten te hebben.

Italiaanse getuigen zeggen het beeld in de jaren zeventig te hebben gezien op Sicilië. Een Amerikaanse archeologe, die in het gebied werkt, zag voor de aankoop foto’s van het beeld en zei tegen de toenmalige curator Marion True: „Ik smeek je, koop het niet. Dit geeft alleen ellende”. (Reuters)