Galerieselectie

Nick Renshaw De afgelopen maanden was de Britse kunstenaar Nik Renshaw te gast in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Daar maakte hij een serie menselijke figuren in klei, waarvan sommige bedekt zijn met een chocolade-achtige huid en anderen een wollige jas aan lijken te hebben. Een gele kleur herinnert aan hulpverleners, terwijl de kleur wit onmiddellijk associaties oproept met milieurampen en radioactiviteit. Maar hun houding is steeds hetzelfde: niet heroïsch maar juist een beetje sullig en ineengezakt.

Sculpturen van Nick Renshaw. T/m 7 febr Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Dirk van Lieshout Kunstenaar Dirk van Lieshout bouwt uit uiteenlopende materialen, zoals gevonden hout of glanzend plexiglas, kleine maquettes van gebouwen die zouden kunnen dienen als tijdelijke verblijfsruimtes. Soms hebben de beelden de vorm van een vuurtoren, dan weer van een iglo of een sauna. Van Lieshouts installaties zijn op te vatten als proefopstellingen, van beelden die nog in beweging zijn. Ook zijn tekeningen vertellen geen afgeronde verhalen, maar tonen fragmenten die voor meerdere uitleg vatbaar zijn.

Maquettes, tekeningen en video van Dirk van Lieshout. T/m 22 jan in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Katarina Forss De Britse kunstenaar Katarina Forss studeerde vorig jaar af aan de Royal Academy of Arts in Londen. Ze maakt kleine schilderijtjes met olieverf op hout en doek van figuren die uit een ver verleden lijken te stammen. Het zijn raadselachtige voorstellingen, die ook nog eens vreemde titels dragen als Welcome to the World of the Strange and the Curious. Forss’ techniek doet denken aan de Oosterse kalligrafie: vooraf je geestelijk verbinden met de inhoud en dan met enkele penseelstreken in beheerste snelheid de kern weergeven.

Schilderijen van Katarina Forss. T/m 21 febr Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, Amsterdam. Wo t/m za 13u30-17u30.

Jos de l’Orme Al jaren heeft Jos de l’Orme zich bekwaamd in de techniek van de houtsnede. Vaak toont hij niet de afdruk maar de houten plaat zelf, waarin de voorstelling is gegutst. Het hout wordt zwart of donkerblauw gekleurd, terwijl de uitgesneden lijnen de natuurlijke kleur van het hout aannemen. In de galerie van Maurits van de Laar laat De l’Orme nu een reusachtig werk zien van 245 x 245 centimeter, waarop een heftig kolkende wolk staat afgebeeld die vogels en bladeren meesleurt.

Houtsnedes van Jos de l’Orme. T/m 11 febr Galerie Maurits v.d. Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Lydia Schouten De Rotterdamse kunstenaar Lydia Schouten was in de jaren zeventig een van de eerste die met het medium videokunst werkte. In MKgalerie toont ze nu haar nieuwste werk Le Jardin secret, een 4-kanaals video-installatie van een donker en dreigend bos waarin een groep mensen ronddoolt. Hun tocht begint in de vroege ochtend en gaat door tot diep in de nacht. Intussen wordt de sfeer steeds grimmiger en wordt er gevochten om voedsel of water. De toeschouwer kan inbreken in het verhaal door een tegel op te lichten die toegang biedt tot een tweede, parallelle wereld.

Video-installatie van Lydia Schouten. 7 jan t/m 11 febr MKgalerie, Witte de Withstraat 53, R’dam. Wo t/m zo 13-18u.

En verder Schilderijen van Mayuka Yamamoto en Hiroyuki Matsuura t/m 20 jan Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen; schilderijen van Gé-Karel van der Sterren t/m 13 jan Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; schilderijen van Marjolein Rothman t/m 13 jan Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; foto’s van Ron Galella t/m 14 jan Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; schilderijen van Koen Delaere t/m 20 jan Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; foto’s van Harry Cock t/m 21 jan Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen; schilderijen en tekeningen van Co Westerik t/m 14 jan Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, Maastricht; foto’s van Helena Christensen t/m 13 jan Locus010, Vlasmarkt 1, Rotterdam; foto’s van Irmel Kamp en schilderijen van Willy de Sauter t/m 21 jan Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, R’dam; foto’s van Paul Smith t/m 21 jan Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R’dam.