FRANKRIJK

Collectie Sylvio Perlstein Bij binnenkomst een geschilderde spiegel van Bertrand Lavier met geen ander motief dan de fletse weerkaatsing van de bezoeker. Bij de uitgang de simpele vraag van de Franse kunstenaar Ben ,,et après?”. Tussen beiden de expositie met ruim tweehonderd werken van het dadaïsme tot en met de hedendaagse kunst en fotografie. De collectie van de Antwerpse diamantair en verzamelaar Sylvio Perlstein is aan de ene kant een museum waardig, aan de andere kant een anomalie. Waarom? Allereerst omdat haar inhoud de geschiedenis van de kunst van nu in de ik vorm vertelt zoals men dat maar zelden doet. Vervolgens omdat ze ons zodoende op slag een beeld van een heel vrije kunst oplegt: los van de zorg van geld, van de macht en de opschepperij. Tenslotte omdat ze ons herinnert dat de kunst, net als de liefde in staat is voortdurend te beroeren. Verbluffend en destabiliserend.

Collection Sylvio Perlstein t/m 14 jan in La maison rouge, Fondation Antoine-de-Galbert, 10, bd de la Bastille, Parijs, dag beh ma 11-19u, do-21u, www.lamaisonrouge.org

Poppen/spektakel Het Musée de la Poupée bracht een schitterende verzameling poppen en speelgoed van 1800 tot nu bijeen rondom de fascinerende wereld van het spektakel: het toneel, het circus, de film, de marionetten en de opera. Harlekijnen, draad-, hand- en vingermarionetten, toverlantaarns, muziekdozen, danspoppen, clowns, trapezeacrobaten, olifanten, maskers. Ruim vijfhonderd voorwerpen die worden gepresenteerd in betoverende decors met rode gordijnen die de wereld van het spektakel suggereren.

Quel spectacle! t/m 18 mrt in het Musée de la poupée, Impasse Berthaud, Parijs, dag beh ma 10-18u, www.museedelapoupeeparis.com

En verder Vier choreografieën van en door Sylvie Guillem en Russell Maliphant t/m 7 jan Théâtre des Champs-Elysées, www.theatrechampselysees.fr; Trésors engloutis d’Alexandrie t/m 16 mrt Grand Palais, www.rmn.fr