Federale troepen tegen bendes in Rio en drugskartels Mexico

De Braziliaanse regering heeft de gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro de steun van een federale militaire politiemacht toegezegd in de strijd tegen het bendegeweld. Nog voordat in de grootste stad van Brazilië volgende maand het wereldberoemde carnaval losbarst zullen de extra agenten paraat zijn, stelde gouverneur Sergio Cabral gisteren.

Eind vorige maand ontketenden bendeleden een geweldsgolf tegen politiebureaus en zetten stadsbussen in brand, er vielen 24 doden. Dit zorgde voor grote onrust onder de inwoners van de miljoenenstad en de middenstand vreest nu dat toeristen wegblijven.

Het carnaval van Rio is een van de belangrijkste trekpleisters van Brazilië. Ook vindt deze maand in de stad een top plaats van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. In juli worden er Pan-Amerikaanse Spelen gehouden.

In zijn inaugurele toespraak noemde president Lula de aanvallen maandag „terrorisme”. Gouverneur Cabral vroeg Lula diezelfde dag om federale steun. De nu getroffen maatregel werd gisteren bekendgemaakt na overleg tussen Cabral en Lula’s Nationale Veiligheidsadviseur.

In 2004 richtte Lula een speciale politiemacht van 7.700 manschappen op. Tot nu toe werd deze tweemaal ingezet om bendegeweld en gevangenisopstanden de kop in te drukken. Vooralsnog zullen de versterkingen alleen aan de grenzen van de deelstaat patrouilleren.

In mei werd Brazilië’s tweede stad São Paulo getroffen door een aanval van leden van een criminele gevangenisbende. Bij gevangenisopstanden en gelijktijdige aanvallen op politiebureau’s, tankstations, banken, stadsbussen en pinautomaten vielen toen meer dan tweehonderd doden, onder wie circa veertig politieagenten en cipiers. De federale politie werd daar niet ingezet, ondanks een aanbod hiertoe van Lula. (AP, Reuters)

De Mexicaanse regering zet eveneens meer federale troepen in tegen crimineel geweld. Vlak na zijn aantreden in december stuurde de rechts-conservatieve president Calderón een troepenmacht van 7.000 agenten en militairen naar de centrale deelstaat Michoacán. Gisteren kondigde hij tijdens een ceremonie in Michoacán een soortgelijk offensief aan voor Baja California. In deze kuststaat ligt de grensstad Tijuana, waar een groot deel van de voor de VS bestemde drugs wordt doorgevoerd.

Mexico wordt hevig geteisterd door geweld tussen rivaliserende drugskartels. Vorig jaar vielen hierbij zeker tweeduizend doden. Omdat lokale agenten en federale anti-narcoticabrigades zelf vaak betrokken zijn bij de drugshandel, kan alleen het leger schoon schip maken, aldus Calderón. (BBC)