‘ExxonMobil betaalt verwarring stichten over broeikaseffect’

De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft jarenlang organisaties ingehuurd om publieke verwarring te stichten over het broeikaseffect en de bijdrage van de energie-industrie hieraan. Dat schrijft de Amerikaanse non-profitorganisatie Union of Concerned Scientists (UCS) in een gisteren verschenen rapport.

De UCS vergelijkt de tactieken van ExxonMobil met die van de tabaksindustrie, die jarenlang bleef ontkennen dat er een verband bestaat tussen roken en het ontstaan van longkanker.

Volgens het rapport heeft ExxonMobil tussen 1998 en 2005 in totaal 16 miljoen dollar (12,2 miljoen euro) betaald aan 43 organisaties die zich toeleggen op het publiceren en herpubliceren van een beperkt aantal wetenschappelijke studies van notoire ontkenners van het broeikaseffect. Zo wekten ze de indruk van „een levendig debat”.

Ook heeft ExxonMobil via contacten met de regering-Bush, die de oliemaatschappijen gunstig gezind is, maatregelen weten te voorkomen om de CO2-uitstoot te beperken, aldus het rapport.

ExxonMobil noemde het rapport gisteren in een reactie „weer een poging om onze naam te besmeuren en de discussie te verwarren over een belangrijk onderwerp als CO2-uitstoot en het broeikaseffect”.

Afgelopen september deed de Britse Royal Society, de belangrijkste wetenschappelijke academie van Groot-Brittannië, een oproep aan ExxonMobil om te stoppen met het subsidiëren van groepen die „de wetenschap achter het broeikaseffect fout voorstellen”.