Europa wil vredesoverleg Somalië

Het vredesproces in Somalië tussen de regering en de vluchtende islamitische milities moet nieuw leven worden ingeblazen. Dat zeiden Europese ministers van Buitenlandse Zaken gisteren na afloop van een bijeenkomst van de Europese leden van de Internationale Contactgroep over Somalië. Geen besluit werd genomen.

De aanwezigheid van Ethiopische troepen en het herstel van de positie van de Somalische regering biedt een kleine kans op discussie, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier gisteren. De voltallige Contactgroep, inclusief de Verenigde Staten en Tanzania, komt morgen bijeen in Kenia om de mogelijkheden voor een buitenlandse vredesmacht te bespreken. De Afrikaanse Unie (AU) zal een beslissing nemen over het zenden van een vredesmacht. De EU heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor een vredesmissie van de AU in Somalië.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Bildt en zijn Noorse collega Stoere riepen Ethiopië op om Somalië snel te verlaten, maar voegden toe dat dit omzichtig moet gebeuren om een „veiligheidsvacuüm” te voorkomen. Het Ethiopische leger hielp met inzet van vliegtuigen, tanks en soldaten de Somalische regering vorige week om strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken te verjagen. Die controleerden zuidelijk Somalië grotendeels in het afgelopen half jaar.

Vanochtend bestookten Somalische militieleden een tankwagen met een luchtdoelraket nabij de hoofdstad Mogadishu. Daarbij zijn drie gewonden gevallen. Volgens een anonieme regeringsvertegenwoordiger eisten de militieleden geld van de bestuurders.

Hussein Aideed, de Somalische minister van Binnenlandse Zaken, zei vandaag dat zich nog zo’n 3.500 islamitische militieleden schuilhouden in de hoofdstad. Volgens Aideed zijn er nog 12.000-15.000 Ethiopische soldaten aanwezig in Somalië. Ethiopië zelf houdt het op 4.000. (AP, Reuters)