En verder

GanzenexcursieIn de Gelderse Poort worden op alle zondagen in januari en februari ganzenexcursies per bus en boot georganiseerd door het Natuurmuseum Nijmegen en Staatsbosbeheer. Nederland is ganzenland; zo’n 1,5 miljoen ganzen overwinteren hier en de Gelderse Poort is één van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Alleen al in de Ooijpolder en de Duffelt strijken in de wintermaanden tienduizenden kol-, riet- en grauwe ganzen neer. De vogels vinden er voedsel en veiligheid; ze eten het gras van de weilanden en slapen op het water. Op deze manier bouwen de ganzen in de wintertijd energiereserves op, die ze nodig hebben voor de trek terug in het voorjaar naar hun broedgebieden in Siberië. Ganzenexcursies per bus op 7, 14, 21 en 28 jan en zondag 4, 11, 18 en 25 febr om 12.30 uur vanuit het Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen. Het duurt ongeveer 3 uur. Volwassenen betalen € 13 en kinderen t/m 14 jaar € 9 (incl koffie/thee en appeltaart). Vrienden van het museum betalen € 10 (volw) en € 6 (kind). Aangeraden wordt om zelf een verrekijker mee te nemen. Aanmelden via 024-3297070 of per e-mail info@natuurmuseum.nl. Inl www.natuurmuseum.nl.

WinterfestivalOp 6 en 7 januari staat het Museum Volkenkunde in Leiden binnen en buiten in het teken van de winter tijdens het Winterfestival. Midwinterhoornblazers luiden op zaterdag in de museumtuin de start van het festival muzikaal in. Verder o.a. een straattheateract voor de wintertijd; lezingen en rondleidingen met winterse onderwerpen en een demonstratie in het bakken van de lekkerste pannenkoek.

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Inl 071-5168800 & www.volkenkunde.nl

Winternachten 2007Het literair festival Winternachten staat in het teken van ontdekkingsreizigers, pioniers en het onbekende. Naast literatuur, muziek en film besteedt het festival veel aandacht aan de culturele uitwisseling en het cultureel-maatschappelijke debat.

Met meer dan zestig optredens van schrijvers en kunstenaars, o.a. Cees Nooteboom, Pankaj Mishra, Lieve Joris, Midas Dekkers, Ajip Rosidi, Fouad Laroui, Vrouwkje Tuinman, Laila Lalami, Rustum Kozain, Abdelkader Benali, Neeltje Maria Min, Ian Buruma, Maarten Asscher, Margot Dijkgraaf, Adriaan van Dis, Ineke Holtwijk, Karen Armstrong.

Van 10 t/m 14 jan op diverse locaties in Den Haag. Inl: www.winternachten.nl

RembrandtDaniël Metz, cultuurhistoricus, verzorgt 14 januari (14u30-16u) een wandeling langs joodse thema’s in het werk van Rembrandt. Een groot deel van zijn leven woonde en werkte Rembrandt in het hart van de Amsterdamse jodenbuurt. Aan de hand van afbeeldingen van prenten en schilderijen wordt een wandeling gemaakt langs plaatsen waar Rembrandt zich liet inspireren.

Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1. Max. 20 deelnemers. Kaarten bij de kassa op de dag van de wandeling. Deelnemers aan de wandeling ontvangen 50% korting op de entreeprijs van het JHM op de dag van de wandeling. Inl/res 020-5310310 & www.jhm.nl

WinterstruintochtZaterdag 6 en 20 januari houdt Natuurmonumenten een winterstruintocht olv van Roelof de Jonge, terreinmedewerker in De Wieden. De struintocht door het winterse landschap start achter de werkschuur en zal gaan over de normaal niet voor publiek toegankelijke kade van de Zomerdijk tot aan Beukersluis. De tocht gaat ondermeer langs de trekgaten bij het Hemelrijk. Deze trekgaten zijn aangelegd in 1985, ze zijn vrij breed en aangelegd naar oorspronkelijk cultuurlandschap. Hier zijn diverse soorten wintervogels waar te nemen.

De start is om 12u30 uur vanaf de werkschuur van Natuurmonumenten aan de Reeënweg, een zijweg van de Lozedijk, ten zuiden van Wanneperveen. De excursie duurt 2,5 tot 3u. Kosten voor leden € 4, niet leden betalen € 7.

Van te voren aanmelden bij bezoekerscentrum De Wieden, 0527-246644, of via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

GanzenexcursieIn de Gelderse Poort worden op alle zondagen in januari en februari ganzenexcursies per bus en boot georganiseerd door het Natuurmuseum Nijmegen en Staatsbosbeheer. Nederland is ganzenland; zo’n 1,5 miljoen ganzen overwinteren hier en de Gelderse Poort is één van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Alleen al in de Ooijpolder en de Duffelt strijken in de wintermaanden tienduizenden kol-, riet- en grauwe ganzen neer. De vogels vinden er voedsel en veiligheid; ze eten het gras van de weilanden en slapen op het water. Op deze manier bouwen de ganzen in de wintertijd energiereserves op, die ze nodig hebben voor de trek terug in het voorjaar naar hun broedgebieden in Siberië.

Ganzenexcursies per bus op 7, 14, 21 en 28 jan en zondag 4, 11, 18 en 25 febr om 12.30 uur vanuit het Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen. Het duurt ongeveer 3 uur. Volwassenen betalen € 13 en kinderen t/m 14 jaar € 9 (incl koffie/thee en appeltaart). Vrienden van het museum betalen € 10 (volw) en € 6 (kind). Aangeraden wordt om zelf een verrekijker mee te nemen. Aanmelden via 024-3297070 of per e-mail info@natuurmuseum.nl. Inl www.natuurmuseum.nl.

Bij de bootexcursies hoort een arrangement van varen en wandelen in de Millingerwaard. Boswachters vertellen onderweg over de ganzen en andere bezienswaardigheden. Tijdens de wandelexcursie zoeken deelnemers naar sporen van bevers in de Millingerwaard. De ontvangst is benedendeks met koek en zopie. Aan het einde van de tocht kan men op temperatuur komen met erwtensoep met roggebrood en spek.

Data: zo 7, 14, 21 en 28 jan en zo 4, 11, 18 en 25 febr om 13u bij de aanlegsteiger bij natuurinformatiecentrum de Grenspost Gelderse Poort, Rijndijk 5-6, Millingen aan de Rijn. Het einde is om 17u. Deelnemers betalen € 16,50. Neem een kijker mee en trek ook warme kleding aan om bovendeks de ganzen goed te kunnen zien en horen.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk bij Rondvaartboot de Duffelt 0481-433214 of via info@duffeltrondvaarten.nl.