Een kind opofferen voor een wapen, redt je leven

Dealing and Wheeling in Small Arms

Regie: Sander Francken. In: Uitkijk, Amsterdam; Louis Hartlooper, Utrecht.

***

Aan het eind van de documentaire over de schimmige handel in kleine wapens, Dealing and Wheeling in Small Arms, vertelt een Congolese vader dat het erger is zijn geweer te verliezen dan een van zijn zoons. Zonder wapen kan hij zijn familie niet verdedigen en loopt hij het risico dat ze allemaal uitgemoord worden. Met wapen maakt hij tenminste een kleine kans het te overleven. Desnoods met een klein mensenoffer.

Aan het begin van de film toont Sander Francken een brandstapel van vuurwapens in Bosnië. Het ijzer van de lopen smeult nog lang na, terwijl de voice-over van Vanessa Redgrave meedeelt dat deze wapenvernietiging een druppel op de gloeiende plaat is, er komen jaarlijks 8 miljoen nieuwe vuurwapens bij. Per jaar vallen er meer slachtoffers door kleine wapens dan door het atoombombardement op Hiroshima en Nagasaki.

Francken volgt een in wapenhandel gespecialiseerde journalist in Bosnië en centraal Afrika, een ontwerper van wapens die vooral in de techniek is geïnteresseerd en een Nederlandse special-effectsman die op zoek gaat naar het type wapen waarmee filmer Theo van Gogh werd vermoord. Maar Francken toont nog veel meer, in sequenties vol ronkende retoriek. Amerikaanse pubers die in Cambodja voor wat dollars wapens naar keuze mogen afvuren, kinderen die gewelddadige computergames spelen, en in slaap vallende vertegenwoordigers van de VN als wordt vergaderd over hoe de wapenhandel te beheersen. Wat tendentieus, maar de boodschap is duidelijk: de wil om een eind te maken aan illegale transacties is er niet. De economische belangen zijn te groot. Ook voor Europa, een van de grootste wapenleveranciers.

    • André Waardenburg