Een beetje afstand houdt relatie van sterhopen gezond

Rotterdam, 4 jan. Als sterrenhopen lang bij elkaar willen blijven, moet hun relatie niet op te kleine maar ook niet op te grote onderlinge afstand beginnen. Dat schrijven Simon Portegies Zwart (Universiteit van Amsterdam) en Stephanie Rusli (Universiteit Leiden) binnenkort in de Monthly Notices van de Royal Astronomical Society. De astronomen bestudeerden met een computermodel het gedrag van open sterrenhopen - groepen van tientallen tot duizenden sterren - die op verschillende afstanden van elkaar ontstonden. Was die afstand kleiner dan veertig lichtjaar, dan werden paren van sterrenhopen instabiel en smolten binnen enkele tientallen miljoenen jaren samen. Was hun beginafstand groter dan 55 lichtjaar, dan werden ze gemakkelijk door de aantrekkingskracht van omringende objecten uiteen gedreven. Alleen bij afstanden tussen 40 en 55 lichtjaar hield hun relatie meer dan honderd miljoen jaar stand. De dubbele sterrenhoop NGC 2136/37 in de Grote Magelhaense Wolk, een nabije buur van ons melkwegstelsel, bevestigt de computersimulaties.