DUITSLAND

Robots De Phaenomenale is een nieuw festival in Wolfsburg. In deze stad waar aan de lopende band auto’s worden gemaakt verbaast het niets dat men zich er interesseert voor de verhouding tussen mens en machine. Daarover gaat het festival – met de nadruk op robots (12-14 jan), privé-machines (26-28 jan) en cyborgs (9-11 feb). Steeds komen naast de technische ontwikkelingen ook de mythes aan de orde, de nachtmerries en de mooie dromen, de angsten en verlangens. Performances en concerten, lezingen, films en workshops werpen lichtjes in de duisternis. Geleid worden die workshops geleid door kunstenaars als Karl Bartos (elektromusicus), Stelarc (performer) en Olga Rogalski (manga).

Weekends in jan en febr. Kunstverein (Schlossstr. 8, tel 0049-536167422) en in Die Experimentierlandschaft, Willy-Brandt-Platz 1, tel 0049-18010606). Inl www.phaenomenale.com.

Grondstoffen van Joseph Beuys Het liefst werkte hij met vilt en vet. Maar chocolade, bloed, honing, zwavel, botten, vel en haren waren hem ook lief. Joseph Beuys (1921-1986) gaf betekenis aan alledaagse grondstoffen. Een expositie vlak achter de Nederlandse grens toont schilderijen en objecten die door hun plasticiteit een activerend effect op de kijker hebben. Soms imiteerde Beuys zijn favoriete materialen: korrelachtige, grijze verf verbeeldde op zijn doeken dan vilt en gladde, gelige verf stelde vet of was voor. De titels van de schilderijen verraden een passie voor onze aarde en al wat vergankelijk is. T/m 4 maart in Museum Schloss Moyland, Am Schloss 4, Bedburg-Hau. Di-zo 11-17u; info: 0049-2824951065 en www.moyland.de.

En VerderBamberger Kurzfilmtage, korte films met specials en wedstrijden, van 10 t/m 14 jan in Villa Concordia in Bamberg: www.bambergerkurzfilmtage.de; Puccini’s opera Tosca, met de Roemeense sopraan Doina Dimitriu, van 5 jan t/m 21 maart in de Hamburgische Staatsoper: www.hamburg.de