DANS

Txalaparta In het Amsterdamse Muziektheater is de Spaanse dansgroep Compañía Nacional de Danza te zien. Leider Nacho Duato was in de jaren tachtig een gezichtsbepalende danser en choreograaf van het Nederlands Dans Theater. Terug in Spanje groeide hij in de jaren negentig uit tot een volksheld. Hij was de eerste Spanjaard die op televisie uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Duato brengt drie choreografieën: Txalaparta is genoemd naar een houten Baskische slaginstrument. Duato verbindt snelle ritmes met de oorspronkelijke functie van de txalaparta: het stampen en persen van appels tot cider. Arcangelo verhaalt over de zoektocht naar bevrijding door de dood, de manier om toegang te krijgen tot het paradijs, op muziek van Arcangelo Corelli. White Darkness is een bespiegeling over het leven, op pulserende muziek van componist Karl Jenkins.

10-12 jan Amsterdam, Muziektheater. Inl. www.gastprogrammering.nl.