Bewaker vast om filmpje Saddam

Een van de bewakers van de gevangenis waar Saddam Hussein zaterdag werd opgehangen, wordt ondervraagd in verband met video-opnames die van de executie zijn gemaakt. Dat hebben medewerkers van de Iraakse premier Maliki gezegd.

Het verhoor volgde gisteren na een dag van strijdige berichten over de vraag wie de executie van de Iraakse ex-president heeft vastgelegd. Met een gsm gemaakte opnamen verschenen kort na de executie op internet.

De Iraakse aanklager Munqith al-Faroon vertelde dinsdag aan de The New York Times dat twee hoge regeringsfunctionarissen de executie van de Iraakse ex-leider met mobieltjes hadden gefilmd. Volgens Faroon, die zijn verklaring gisteren weer introk, zou een van de twee de nationale veiligheidsadviseur van Irak, Muwafaq al-Rubaie, zijn geweest.

Rubaie zei gisteren tegen persbureau AP dat buitenstaanders de executieruimte hebben geïnfiltreerd om te filmen. Met de opname zouden ze de sektarische spanningen hebben willen aanwakkeren.

Kort na de executie had Rubaie gemeld dat Saddam „gebroken en zwak” leek en dat de procedure vlekkeloos verliep. Dit alles wordt door het filmpje gelogenstraft. Op de opnamen is te horen dat bewakers en/of getuigen Saddam beschimpen en de naam van de shi’itische krijgsheer Muqtada Sadr roepen. Ook wordt de feitelijke ophanging getoond.

Tegen een Deense tv-zender heeft aanklager Faroon gezegd dat hij de namen van de twee hoge regeringsfunctionarissen niet weet, „maar ik zou hun gezichten herkennen”.

Volgens Faroon, assistent-aanklager tijdens het eerste proces tegen Saddam, dat in het doodvonnis resulteerde, waren 14 functionarissen en drie beulen bij de executie aanwezig.

Alle mobieltjes zouden zijn ingenomen, maar apart gearriveerde lijfwachten van de twee functionarissen hebben volgens Faroon telefoons aan hen toegespeeld. Tegen de Deense tv zei Faroon dat het mogelijk om geld ging, en dat onderzoek dan niet nodig is. „De executie was geen geheim. Het filmen was niet tegen de wet.”

De aanklager zei verder dat hij had gedreigd weg te gaan als het tumult niet ophield – hij was het die op de opnamen smeekte „hiermee op te houden”. In dat geval had de executie moeten worden gestaakt.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei gisteren dat de VS de veiligheidsmaatregelen rond de executie, inclusief het fouilleren op mobieltjes, aan de Iraakse autoriteiten hadden overgelaten. Hij zei ook dat „wij het anders zouden hebben aangepakt”. (AP, Reuters, AFP)