BELGIË

Moord in het museum Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel staat bekend om de grote verzameling dino’s, maar ook om de bijzonder aardige tijdelijke exposities. Moord in het museum is een tentoonstelling voor alle leeftijden waarop de zo boeiende forensische wetenschappen van alle kanten worden belicht. De bezoeker kruipt in de rol van detective en wordt, gewapend met de hele forensische trukendoos, achter de moordenaar van de museumdirecteur aangestuurd. Acht laboratoria zijn hem daarbij van dienst. Wie wist bijvoorbeeld dat bloed dat tot 100.000 keer verdund is zelfs nog kan worden opgespoord en geanalyseerd? Duidelijk wordt dat een moordenaar eigenlijk geen schijn van kans meer heeft om uit de handen van het gerecht te blijven.

Moord in het Museum, Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, Brussel, t/m 2 sept., di t/m vr 9u30-16u45u, za-zo 10-18u. Inl 0032 2627 4238 & www.natuurwetenschappen.be

Mucha De Tsjech Alfons Mucha (1860-1939) kan de vader van alle reclamemakers worden genoemd. Het Luikse museum voor moderne en hedendaagse kunst laat zien waarom. In 1894 ontwierp de naar Parijs uitgeweken schilder zijn eerste affiche, voor Sarah Bernhardt, die ten voeten uit wordt afgebeeld. Mucha krijgt van de diva een contract voor zes jaar. Op de vleugels van Bernhardt en op golven van de art nouveau wordt de schilder wereldberoemd. Het museum volgt Mucha op zijn zegetocht met beroemde affiches, exposities in grote musea, ontwerpen voor fresco’s, bankbiljetten, postzegels en glas-in-loodramen in de prille staat Tsjecho-Slowakije, juwelen, meubels en gebruiksvoorwerpen.

Mucha, Musée d’Art moderne et d’Art contemporain de la Ville de Liège, Parc de la Boverie 3, Luik, t/m 14 jan di t/m za 11-18u zo 11-16.30u. Inl 0032 43430403 en www.mamac.be

En verder De kop van Hugo Claus (foto’s), Permekebibliotheek, Antwerpen 00432 32724041.