Amper 14, maar wel een zeilheld

Een veertienjarige Britse solozeiler is gisteren na een reis van ruim zes weken over de Atlantische Oceaan behouden aangekomen in Antigua. Michael Perham is daarmee de jongste zeiler uit de geschiedenis, die de oceaan in zijn eentje is overgestoken.

De scholier, die Gibraltar op 18 november verliet, deed zelf bij aankomst nogal laconiek over zijn prestatie. Bang was hij niet echt geweest, zei hij, ondanks het feit dat zijn roer op een gegeven moment vast kwam te zitten en dat hij af en toe metershoge golven op zijn negen meter lange boot zag afkomen. „Het was echt een fantastische trip. Ik heb bijna van iedere minuut genoten.”

De Britse vice-premier John Prescott, zelf in een ver verleden steward op passagiersschepen, bezong Perham als „weer een enorm succesvolle zeiler in de grote Britse maritieme traditie”. Ook de media waren massaal present om de aankomst van ‘Hero Michael’, zoals het boulevardblad The Sun hem doopte, mee te maken.

Britse jongens lijken patent te hebben op dergelijke kunststukjes. Perham liet zich inspireren door Sebastian Clover van het eiland Wight, die drie jaar geleden op 15-jarige leeftijd alleen de Atlantische Oceaan overstak.

Helemaal alleen was Perham overigens niet. Zijn vader bleef op een andere boot steeds op enkele kilometers afstand volgen. Gedurende de reis werd het contact tussen de beide boten wel enkele keren langdurig afgebroken doordat de communicatie-apparatuur het begaf. Michael zei na aankomst vooral uit te zien naar een goede biefstuk en een niet schommelend bed. Bij thuiskomst moet hij direct aan de slag om zijn achterstand op school in te halen. De leiding van zijn school was akkoord gegaan met zijn afwezigheid omdat Michael ook van een dergelijke tocht veel kon leren.