7 redenen om thuis te blijven

Ook R.E.M. ‘deed’ Radar Love Zanger Michael Stipe van R.E.M.
Ook R.E.M. ‘deed’ Radar Love Zanger Michael Stipe van R.E.M.

Battlestar Galactica

Veronica, 20.30-21.30u.

Vergeet die bruin-beige Starsky & Hutch-in-space versie van Battlestar Galactica uit de jaren ’70, de nieuwe serie (uit 2003) is er een om voor thuis te blijven. Met de realistische weergaven van de karakters lijkt het eerder uit de koker van HBO (Rome , Six feet under) te komen dan van producent The SciFi Channel. Voeg daar een minimalistische vormgeving, lekker veel militair geweld en goed verhaal aan toe en je hebt een fantastische serie. Vanaf vanavond is het tweede seizoen te zien. Het ruimteschip Battlestar Galactica is op de vlucht. Aan boord zijn de overlevenden van de apocalyptische aanval op hun planeet Caprica door de Cylons. Kort door de bocht zijn dit de enige overeenkomsten met de oude serie. De Cylons waren buitenaardsen die een enorme hoeveelheid aan robottroepen hadden, nu zijn ze zelf robots, gemaakt door mensen om hen te dienen. Ze kwamen in opstand en ontwikkelden zich tot een synthetisch menselijk ras. Zo nestelden ze zich in de maatschappij om hun doel te volbrengen: vernietiging van de mensheid. Ook de personages kregen een fikse metamorfose. De olijke vagebond Starbuck werd een zelfdestructieve vrouwelijke drinker en gokker en de brave Apollo gaat nu ook wel eens naar de hoeren. Scriptschrijver Ron Moore kreeg het flink te verduren van de oude fans. Gelukkig zetten hij en collega Eick door. Het derde seizoen wordt in Amerika uitgezonden en een spin off, Caprica, is in de maak. (DL)

2 Speurtocht

Wie is... de Mol?

Ned. 1, 20.30-21.30u.

Na speurtochten in Australië, Schotland, Portugal, Canada, Indonesië en Argentinië reist Wie is...de mol? dit jaar naar Thailand. Tien BN’ers, waaronder Menno Bentveld en Inge Ipenburg, moeten de mol zien te ontmaskeren. Voor het eerst durft iemand uit de sportwereld het avontuur aan: met voetbalscheidsrechter Dick Jol beleeft het derde celebrityseizoen een primeur. Net als vorig jaar is de presentatie in handen van Karel van de Graaf.

3 Documentaire

Colour of war

Canvas, 23.10-00.05u.

Iedereen kent zwart-witbeelden van de Tweede Wereldoorlog, maar film- en fotomateriaal in kleur is minder bekend. De bewegende kleurfragmenten van de driedelige documentaireserie Colour of war, brengen de kijker dichter bij de realiteit van toen. Deel 1, A new world order gaat over de aanloop tot de oorlog, het uitbreken ervan en de Duitse aanval op de Sovjet-Unie. Te zien zijn onder meer door Eva Braun gemaakte filmpjes.

4 Komedie

Cheaper by the Dozen

RTL 7, 20.30-22.10u.

Tom Baker (Steve Martin) en zijn vrouw Kate (Bonnie Hunt) hebben maar liefst twaalf kinderen. Als het gezin verhuist naar de grote stad en Kate druk bezig is met haar boek, moet Tom in zijn eentje voor de kinderen zorgen. Dat belooft een grote chaos te worden. De film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de familie Gilbreth. Vorig jaar verscheen Cheaper by the Dozen 2, waarin het gezin op vakantie gaat.

5 Online game

Radical racer

www.gamegecko.com/radicalracer.php

Radicalracer is een online game waarin je een ruimteschip zo snel mogelijk langs draaiende vlakken, dichtklappende poorten en smalle doorgangen naar de finish moet proberen te sturen. Ondertussen is het de bedoeling om zo veel mogelijk punten te behalen door snel te zijn en munten te vangen. Voor je begint, kun je een keuze maken uit drie verschillende ruimteschepen: de Viper, de Wolf of de Swift. Ieder model heeft een andere veerkracht, een andere draaikracht, een andere versnelling en een andere maximumsnelheid. In elk level spelen die verschillende eigenschappen een rol. Omdat ieder level een andere code heeft, kun je die naderhand ook met een ander schip uitproberen. Voeg bij dit alles een slecht technodeuntje en je hebt een uitermate verslavend spelletje dat ideaal is voor een doordeweekse werkdag. (EB)

6 Dvd

Cabaret

Adviesprijs 9,99 euro

Een gouwe ouwe. Cabaret stamt uit 1972 en is al vele malen op tv te zien geweest. De film, met Liza Minnelli als revueartieste Sally Bowles, is sinds kort verkrijgbaar in gedigitaliseerde geremasterde versie die onderdeel uitmaakt van de serie essential cinema. Waar ging de film ook al weer over? Locatie is de Kit Kat-club in de jaren dertig in Berlijn. Buiten de club waart het nazisme rond, binnen heerst de decadentie en het onbezonnen vermaak. Sally wordt verliefd op de Brit Brian Roberts maar heeft ook de ambitie om een beroemd actrice te worden. Zij ontmoet een rijke man die haar belooft haar droom waar te maken. Ze laat Brian voor de man in de steek. De kijker heeft dan al lang gezien dat Sally nooit een grote ster zal worden. De dvd is een aanrader voor degenen die nog nooit het genoegen hebben gehad de film te zien en voor hen die ooit weg droomden bij de film. (GJW)

7 Luisteren

Covers van ‘Radar Love’, Golden Earring

www.radar-love.net

Je zult maar een hobby hebben... Een enthousiaste Golden Earring-fan heeft een website gemaakt met daarop meer dan driehonderd covers van de hit Radar Love. Er is wel eens gesteld dat dit nummer uit 1973 bekender was dan de Golden Earring zelf. En daar lijkt het wel een beetje op als je langs alle versies op deze website dwaalt. De site is wat sober vormgegeven, maar werkt goed. Alle nummers en uitvoeringen zijn eenvoudig te beluisteren. Stel dat je er geen genoeg van zou kunnen krijgen. Zo heeft R.E.M. zich aan Radar Love van George Kooymans en Barry Hay vergrepen, net als Helmut Lotti, U2, Santana en Crowded House. Et cetera. Het is niet het meest gecoverde liedje. Blowing in the Wind van Bob Dylan zou al zeker 350 keer gecoverd zijn. Toch is dat nog maar een kleintje vergeleken bij Yesterday van de Beatles (meer dan 2.000 keer). (JvG)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Jessica van Geel, Dominique Lap en Gert-Jan Wondergem