VVD is ‘vervreemd’ van haar achterban

De VVD probeert de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders „in een extreemrechtse hoek te drukken”, terwijl veel van zijn programmapunten juist in het VVD-verkiezingsprogramma hadden moeten staan.

Dat zegt directeur Patrick van Schie van de Teldersstichting, het aan de partij gelieerde wetenschappelijke bureau, in een gesprek met deze krant. Van Schie vindt dat zijn partij „spastisch” reageert op Wilders. De VVD is „vervreemd geraakt” van haar achterban en moet volgens Van Schie, net als Wilders kritischer zijn over de islam en een hardere aanpak van misdaad voorstaan.

Gisteren publiceerden Van Schie en medewerker Fleur de Beaufort in het blad Liberaal Réveil van de Teldersstichting een artikel over de slecht verlopen campagne. Volgens de auteurs stelde de partij de economie ten onrechte centraal in de campagne en was lijsttrekker Mark Rutte te positief over globalisering en de islam.

De VVD moet zich herbezinnen op de liberale beginselen, meent Van Schie. Hij heeft weinig vertrouwen in de door de partij ingestelde commissie die uitzoekt welke fouten hebben geleid tot het verlies bij de jongste Kamerverkiezingen. „Daar zal waarschijnlijk niet uitkomen dat er structurele problemen in de partij aan ten grondslag liggen.”

Van Schie pleitte eerder voor de doodstraf en herziening van de vrijheid van onderwijs.

interview:pagina 3